Foto: EPA/ STEPHANIE PILICK

To ocenjuje politikolog Boban Stojanović komentarišući poslednje orkestrirane napade provladinih tabloida na Dragana Đilasa, zbog boravka u navodno ekskluzivnom letovalištu „Porto Karas“ na Sitoniji.

On sa žaljenjem konstatuje da pomenuta populistička mantra radi dobar posao kod većinskog stanovništva koje sebi ne može da priušti letovanje, a ako i ode negde na odmor, onda razmišlja kako će da preživi sledećeg meseca. Stojanović objašnjava da mnogi glasači SNS veruju u priču koja im se u medijima servira, da im je tako loše zbog tajkuna Dragana Đilasa koji ih je opljačkao i sada letuje na egzotičnim destinacijama.

– Srpska napredna stranka i dok je bila u opoziciji, gradila je svoju političku platformu na priči o „žutim tajkunima i lopovima“, a to je nastavila da radi i kada je preuzela vlast. Dakle, na jednoj strani imamo predsednika Vučića koji radi po dvadesetpet sati dnevno, nikada ne spava i ustaje u pet ujutru, dok je na drugoj opozicija koja odmara i ne radi ništa – objašnjava Stojanović i dodaje da na taj način SNS pokušava da diskredituje političke neistomišljenike.

Prema njegovom viđenju, posredi je populistička priča kojom se proizvode „narodni neprijatelji“; bivši vlastodršci koji su navodno opljačkali narod, a sada uživaju od tih pokradenih para.

Balša Božović, bivši šef beogradskih Demokrata koji se i sam svojevremeno našao na udaru režimskih tabloida jer je, kako je objasnio, bio u poseti prijatelju koji živi na Maldivima, nastavak strategije vlasti da „ratuje letovanjima“ ocenjuje kao „pašićevsku“ politiku „držte lopova“, uz opasku da je to jedini način na koji SNS komuniciraju sa svojim istomišljenicima.

Božović navodi da je posredi „škola mišljenja“ koju su naučili dok su bili radikali, prema kojoj nije bitno to što šef poslaničke grupe SNS-a prima pet plata, niti je važno od čega živi predsednica vlade koja kaže da ima platu od 100.000 dinara. Međutim, priča Božović, veoma je značajno da kada nemaš argumente u političkoj borbi, onda huškaš one na ivici egzistencije pričom da im je neko drugi ukrao novac.

– Naprednjaci politikom „držte lopova“ pokušavaju na svaki način da osujete politiku onih čije se mišljenje razlikuje od njihovog. Ja se naravno nisam potresao zbog novinskih napisa, a vidim da se ni gospodin Đilas nije preterano uznemirio, već im je odlično odgovorio da je u ovom trenutku u tom letovalištu pola Vlade Srbije – kaže Božović.

On ukazuje da se radi o nekorektnom i radikalskom načinu borbe protiv političkih neistomišljenika, koji će na kraju krajeva dovesti do tenzija među podržavaocima SNS-a, koji su zaista skloni da poveruju takvoj retorici predsednika Srbije. Božović tvrdi da je optužbe na račun Dragana Đilasa u vezi letovanja potpredsednik Glavnog odbora SNS Milenko Jovanov samo izgovorio, a da ih je zapravo napisao Aleksandar Vučić, jer prema njegovom mišljenju niko u pomenutoj stranci nema slobodu da sam nešto kaže bez njegovog znanja.

– SNS nema apsolutno članstvo, zbog čega je i sklona takvom načinu napadanja neistomišljenika. Ono što oni imaju je jedna uska grupa ljudi koja je interesno povezana i unutar koje se obrću milijarde dinara, što je količina novca koju prosečan glasač u Srbiji ne može da pojmi, niti da zamisli šta znače sve te silne nule. Taj ogroman novac se svakodnevno ispumpava iz sistema Republike Srbije, dok SNS pričama o letovanjima političkih protivnika skreće pažnju javnosti sa te činjenice – upozorava Božović.

On tvrdi da je za vreme vlasti SNS-a u Srbiji formirana jedna potpuno nova ekonomska elita koja iz godine u godinu živi sve bolje, dok narod živi lošije, a vlast politikom „držte lopova“ pokušava da skrene pažnju sa te činjenice.

Podsetimo, u bliskoj prošlosti su provladini tabloidi danima izveštavali o letovanju Bojana Pajtića, bivšeg lidera DS, na Brionima, pominjali su i boravak bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića na hrvatskom primorju. Budvi. U medijske anale odavno je ušlo pisanje o letovanju Čedomira Jovanovića (LDP) na Mikonosu.