Marić (CEP): Šansa da Srbija uđe u EU 2025. sve manja 1

Programska menadžerka i viša istraživačica Centra za evropske politike Sena Marić izjavila je da šansa da Srbija postane članica EU 2025. godine „deluje sve dalje“.

Zato, smatra Marić, što je tempo otvaranja poglavlja i njihovog nezatvaranja „dosta spor da bi se ceo proces završio do 2023. godine, zatim, da bi se ratifikovali ugovori od strane parlamenata država članica i da bi 2025. godina bila godina članstva“.

Srbija, po njenom mišljenju, ne treba da bude zadovoljna najavljenim otvaranjem dva poglavlja u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, zato što to pokazuje da EU „itekako ocenjuje i gleda rezultat ostvaren u poglavljima 23 i 24, pored 35, kada odlučuje da li će biti otvorena nova poglavlja“.

Ona je za TV N1 kazala da su zemlje članice Unije razmatrale i mogućnost da ne otvore nijedno poglavlje zato što je izveštaj Evropske komisije ukazao da Srbija nije ostvarila nikakav napredak na polju vladavine prava.

Ona je ocenila da je Srbija ove godine imala šansu da pokrene veći broj pregovaračkih poglavlja, zato što se, kako je ocenila, trenutnoj administraciji u Briselu „žuri da ostvari vidljiv rezultat u pregovorima Beograda i Prištine, pre nego što joj se okonča mandat u maju 2019. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari