Martinović: Vučić 2015. u Srebrenici govorio o saradnji u regionu, a doživeo pokušaj ubistva 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

U popodnevnom delu današnje plenarne sednice Skupštine Srbije o stotinak amandmana na predlog državnog budžeta za iduću, 2020. godinu, poslanici su polemisali o potrebi za „malim Šengenom“, Srebrenici i budućnosti evrointegracije.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj je rekao da bi formiranje „malog Šengena“ bilo samo uteha za usporavanje evropskih integracija i da su to shvatile ostale zemlje regiona.

On je pitao poslanike vladajuće SNS kada su čuli za tu ideju koju on vidi „kao grom iz vedra neba“.

Poslanik Aleksandar Martinović odgovorio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2015. godine u Srebrenici govorio o saradnji sa svim balkanskim narodima, a „doživeo da pokušaju da ga ubiju“.

Šešelj je ocenio da je Vučić „svesno učestvovao u tom performansu u kojem se optužuje Srbija za genocid, i gde su oni su hteli da ga ponize i njega i naš narod“.

Šešelj je pitao koliko to ljudi putuje u Albaniju pa imaju problem, te im treba „mali Šengen“, dok Srbija s Crnom Gorom i Severnom Makedonijom već ima sporazume o prelasku granice s ličnim kartama.

„Mi nismo toliko ekonomski jaki da možemo drugima da pomažemo“ rekao je Šešelj i dodao da treba odustati od Evropske unije, a ne ispunjavati njene zahteve i „misliti da ćemo nekog odobrovoljiti pa nastaviti evropske integracije“.

Martinović je odgovorio da u Srebrenici „nije bio performans već pokušaj ubistva“, i da se za razliku od Borisa Tadića Vučić „tamo nije izvinjavao“, a i da nema takvu nameru, jer „izvinjenje ne znači ništa ako se ne promeni politika“.

Šešelj je rekao da država treba da prestane da plaća nevladine organizacije koje „promovišu ideju o genocidu u Srebrenici“.

Poslanici bi o državnom budžetu Srbije za 2020. godinu trenalo da glasaju krajem ove nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari