Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Predstavnici Demokratske partije Kosova, čiji je lider Kadri Veselji i sazvao ovaj sastanak, očekuju da će se postići dogovor, odnosno da će Haradinaj prihvatiti zahtev za ukidanje taksi i da neće doći do pogoršanja odnosa sa SAD.

U medijima se ocenjuje da je pitanje takse preraslo u veliki znak pitanja koji dovodi u pitanju ne samo odnose sa EU već i sa SAD, a na unutrašnjem planu može dovesti do destabilizacije institucija, odnosno do pada vlade Ramuša Haradinaja.

Kao razlog tome su neslaganja između predsednika Kosova Hašima Tačija i premijera Haradinaja.

Tači je od premijera Kosova, Ramuša Haradinaja, juče zatražio da se ukinu takse koje su uvedene za robu koja su uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je zahtev i Sjedinjenih američkih država i poručio da treba prestati sa populističkim odlukama.

Tači je na fejsbuku, ne pominjući imenom Haradinaja, podsetio da je prijateljstvo Kosova i SAD stalno, ali da se podrška SAD ne može smatrati bezuslovnom.

„ Američka podrška se ne može smatrati bezuslovnom ako činimo greške koji dovode u pitanje američke interese i vrednosti na Kosovu, regionu i Evropi. Naše vrednosti i vizije su u saglasnosti sa američkim“ poručio je Tači na fejsbuku dodajući da je bez pomoći SAD i saveznika istorijski uspeh Kosova bio nemoguć.

Kosovski predsednik ističe da se aktuelna kretanja i delovanje državnih institucija Kosova sa zabrinutošću prate od strane američke vlade.

„Ova je situacija za žaljenje. Zato je sada vreme da poštujemo američke prijateljske savete koji imaju za cilj jačanje države Kosova i pacifikaciju regiona. Odluke bilo kog državnog lidera ne smeju da dovedu u pitanje državni i strateški interes SAD za Kosovo i šire. Populističko delovanje ne sme da dovede u pitanje viziju u strateške odluke Kosova“, napisao je Tači.

„Takođe ni arogancija koja se pokazuje u odnosu na Evropsku uniju ne služi na čast našoj državi niti čini ponosnim naše saveznike i SAD“, napisao je Tači.

Prema njemu „alijansa Kosova sa SAD vredi više i značajnija je od interesa bilo koga“.

Prethodno je Haradinaj 15. januara u Račku izjavio da zahtevi za ukidanje takse njega mogu koštati položaja premijera, da ga mogu poslati u Hag, ali da se nikada neće odreći takse za odbranu teritorije Kosova.

„Obećavam da ću nastaviti ovaj put. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili (sa vlasti) i van vlade ću nastaviti ovaj put, kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume i ako budem iza rešetaka, gde je baš dobro, ja ću nastaviti (da delujem), ali naše (albansko) pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem“, kazao je Haradinaj.

Ne pominjući imena Haradinaj je rekao da se „sve ovo sprema na Kosovu, a ne od prijatelja Kosova“.

Haradinaj je i komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu tokom ovonedeljne posete Kosovu poručio da Kosovo neće ukinuti odluku o uvodjenju takse za robu iz Srbije i BiH.

Protiv povlačenja taksi se izjasnio i predsednik Nacionalnog saveta Socijaldemokratske inicijative, Jakup Krasnići koji je poručio da je mnogo bolje da padne vlada, čiji je koalicioni partneri njegova stranka, nego li da Kosovo povuče odluku o uvođenju taksi.

U Demokratskoj partiji Kosova, iako su se prvobitno hvalili da su takse uvedene na predlog predsednika stranke Veseljija i zamenika predsednika stranke i premijera Kosova Envera Hodžaja, sada, iako se zvanično ne kaže, izgleda da se stvara situacija u kojoj će Haradinaj, ako ne prihvati ukidanje takse, izgubiti njihovu podršku.

Na Kosovu nije mali broj onih koji veruju da se iza svakodnevnih štrajkova i zahteva za povećanjem plata indirektno krije uticaj predsednika Tačija, koji se indirektno, kako ovde kažu, na taj način rešava svih protivnika, jer se pored takse on i premijer Haradinaj ne slažu i oko mogućnosti razmene teritorija odnosno korekcije granica.

Povezani tekstovi