Medvedev potvrđuje snažno rusko prisustvo u Srbiji 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Dolazak Dmitrija Medvedeva u Beograd ima pre svega simbolički značaj jer se time obeležava godišnjica oslobađanja prestonice u Drugom svetskom ratu u kojem je važnu ulogu odigrala Crvena armija, ali ne treba zanemariti ni pragmatičnost Kremlja kojem je veoma stalo da Srbija ne uđe u NATO i želi da posle poklona u vidu starih aviona i oklopnih vozila proda Srbiji novo, moderno oružje, kažu diplomate i stručnjaci za spoljnu politiku komentarišući političku „težinu“ današnje posete ruskog premijera.

Naši sagovornici ističu da dokaz „snažnog“ prisustva Rusije u našoj državi predstavlja i činjenica da će naredne sedmice premijerka Ana Brnabić potpisati u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, koju predvodi Rusija.

„Rusi žele da iznova čuju i stavove srpskih vlasti, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, o važnim temama, poput Kosova, situacije u BiH i NATO. Iako zapadni zvaničnici uvek ponavljaju da Srbija ima pravo da održava dobre odnose i sa Rusijom, ova poseta predstavljaće trn u oku SAD i EU jer je Rusija Americi u ovom trenutku glavni globalni protivnik, možda veći i od Kine ili Islamske države“, kažu predstavnici diplomatskih krugova.

Pojedini izvori Danasa tvrde i da će Medvedev opet tražiti diplomatski status za Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, „koji Zapad smatra ruskom vojnom bazom i pokušajem infiltriranja Rusije što bliže Kosovu“.

„Srbija neće smeti ni ubuduće da ispuni zahtev Rusije o davanju diplomatskog statusa tom centru, ali ni da ga zatvori, što traži Zapad, odnosno nastaviće politiku balansiranja“, ističu naši sagovornici.

Igor Novaković, istraživač ISAC fonda, konstatuje za Danas da ruski premijer dolazi u „politički osetljivom trenutku“, kada se ponovo pokrenula debata u vezi sa Kosovom.

– Rusija potvrđuje svoje prisustvo, i jasno stavlja do znanja da posmatra sve ono što se dešava, i da će nastaviti da sprovodi politiku podrške Beogradu. S druge strane, očekujem i neku jasniju poruku oko gasovoda Turski tok, naime šta se dešava sa tim projektom i koje su perspektive. Do sada je sve bilo vrlo neizvesno, iako je Srbija otpočela realizaciju. Na posletku, prisustvom na zvaničnim memorijalnim manifestacijama, kao što je ova koja nam predstoji, Rusija šalje jasnu poruku i proruski nastrojenom biračkom telu u Srbiji, kao i domaćoj javnosti u Rusiji – da postoje prijateljski nastrojene države u Evropi, koje visoke cene posete ruskih zvaničnika, smatra Novaković.

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković navodi za naš list da svaka poseta visokog zvaničnika tako uticajne države kao Rusije ima „prvorazredni“ značaj za Srbiju.

– Dolazak Medvedeva predstavlja još jedan dokaz o visokom nivou odnosa Srbije i Rusije. Značajno je da Srbija pokaže da ima Rusiju na svojoj strani u vreme kada se može desiti nešto u vezi rešavanja kosovskog pitanja. Amerika je nedavno imenovala Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, i verujem da bi i Rusija bila spremna da izabere svog izaslanika u tim pregovorima, ukoliko Srbija to bude želela. Na kraju, poseta ruskog premijera ili predsednika uvek je „katalizator“ za jačanje ekonomskih veza, pa treba očekivati veće angažovanje ruskih kompanija i kapitala u narednom periodu, konstatuje Anđelković.

„Zgusnut“ program

Prema zvaničnoj najavi iz Predsedništva Srbije, domaćin posete Dmitrija Medvedeva je Aleksandar Vučić. Predviđeno je da na vojnom aerodromu u Batajnici Medvedev i Vučić prisustvuju vojnoj vežbi „Sloboda 2019“, koja se organizuje povodom Dana oslobođenja Beograda. NJih dvojica će potom razgovarati „iza zatvorenih vrata“ u Palati Srbije, i razmeniti poklone. Nakon sastanka biće potpisani dokumenti o saradnji Srbije i Rusije i Medvedev i Vučić će se obratiti medijima. Na kraju posete, u večernjim satima organizuje se svečana akademija u Sava centru povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Predsedništvo nije najavilo obraćanje ruskog premijera u Narodnoj skupštini, ali prema nezvaničnim saznanjima Danasa Medvedev će se oko 16:30 obratiti poslanicima na posebnoj sednici.

Novosti: Najviši nivo obezbeđenja

Više od 5.000 srpskih policajca i pripadnika tajnih službi, kao i 30 ruskih bezbednjaka, obezbeđivanje u subotu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Beogradu, pišu Novosti, navodeći da će „bezbednost u gradu biti podignuta na najviši nivo“. Toliko policajaca je neophodno jer će Medvedev tokom 12 časovnog boravka u Beogradu posetiti osam lokacija, pa će svaka lokacija biti bezbednosno pokrivana tokom većeg dela dana, navodi neimenovani izvor lista. Medvedev će po dolasku u Beogradu, gde će ga dočekati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari