Mekalister i delegacija EP od sutra u Beogradu i Prištini 1Foto: EPA/Patrick Seeger

Delegacija Evropskog parlamenta koju predvodi izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister boraviće od 27. februara do 2. marta u Beogradu i Prištini.

Cilj posete je da proceni političku situaciju i odnose EU sa Srbijom i Kosovom, uključujući sprovođenje dogovorenih reformi i dijalog Beograda i Prišine uz posredovanje EU.

Kako je najavljeno u Briselu, evroparlamentarci će u Beogradu i Prištini razgovarati sa političkim liderima, poslanicima kao i sa predstavnicima opozicije i civilnog društva.

Očekuje se da će se na dnevnom redu naći i najvažnija pitanja iz rezolucija o Kosovu i Srbiji koje je Evropski parlament usvojio krajem prošle godine kao i najnoviji razvoj u regionu.

Uoči dolaska u Beograd Mekalister je rekao da je Zapadni Balkan prioritet spoljne politike EU i da Unija mora da podrži Srbiju i Kosovo u izgradnji jakih demokratskih institucija koje će omogućiti vladavinu prava i uspešno civilno društvo, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

„Pre svega, moramo da postignemo dobrosusedske odnose među svim zemljama regiona, nadogradjujući se na nedavni uspeh u Severnoj Makedoniji“, dodao je.

Nemački poslanik je rekao da Evropski parlament pridaje veliku važnost dešavanjima u Srbiji i na Kosovu, kao i željama njihovih gradjana. „Zato i dolazimo da se u ovom ključnom periodu sastanemo i s političkim liderima i sa civilnim društvom“, dodao je.

Evropski parlament je 29. novembra prošle godine usvojio rezolucije o Srbiji i Kosovo. U obe rezolucije evropski parlamentarci su naveli da podržavaju dijalog Beograda i Prištine kao okvir za postizanje sveobuhavtnog sporazuma o normalizaciji odnosa, ali su povodom rasprava o mogućoj razmeni teritorija podvukli da stvaranje etnički homogenih država ne treba da bude cilj u regionu i da će svaki budući sporazum biti prihvatljiv samo ako je rezultat dogovora Srbije i Kosova i ako uzima u obzir sveokupnu stabilnsot regiona i međunarodno pravo.

Kada je reč o Srbiji u rezoluciji se pozdravlja nastavak angažovanja Srbije na putu EU integracija, ali i pozvaju vlasti da intenziviraju reforme u oblasti vladavine prava, ojačaju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i da nastave reformu javne administracije.

U rezoluciji o Kosovu pozdravlja se usvajanje zakona ali i izražava zabrinutost zbog nedostatka međupartijskog konsenzusa i nastavka političke polarizaicje što negativno utiče na reformski put. Od prištinskih vlasti zatraženo je da ulože više napora u borbu protiv korupcije i reše probleme takozvane „zarobljne države“ i prekomernog političkog uticaja.

U delegaciji evroposlanika koji će od sutra do 2. marta boraviti u Beogradu i Prištini biće i izvestilac za Kosovo slovenački poslanik Igor Šoltes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari