Mekalister: Za Srbiju je 2018. ključna godina 1FoNet/Nenad Рorрević

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je večeras da je 2018. ključna godina za Srbiju i region i naglasio da stavljanje fokusa EU na Zapadni Balkan pruža priliku da se evropska perspektiva pretoči u stvarnost, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio da za Srbiju veliki problem ostaje odnos sa Prištinom.

Srbija mora da iskoristi taj novi zamah za reforme u oblasti vladavine prava, reformi pravosuđa i osnovnih prava, normalizaciji odnosa sa Kosovom, rekao je Mekalister, posle razgovora sa Vučićem.

Trajna stabilnost zahteva usredsređivanje pažnje na pomirenje i dobrosusedske odnose. Nadamo se i uvereni smo da će Srbija nastaviti da igra lidersku ulogu u regionu i vodi u toj trci u reformama ka EU, istakao je Mekalister.

Srbija napreduje, njeni evropski ciljevi se ostvaruju i 12 poglavlja je otvoreno, dok su dva privremeno zatvorena, podsetio je on i napomenuo da je dalji napredak u rukama Srbije.

Koliko će biti otvoreno poglavlja nije nešto o čemu odlučuje Evropski parlament, niti ja, već zemlje članice EU. Ja se ipak nadam da će Srbija biti nagrađena za svoj neprestani napredak koji ostvaruje, rekao je Mekalister.

Vučić i ja samo se sreli prošle nedelje u Sofiji, uoči samita EU-Zapadni Balkan, podsetio je Mekalister i naglasio da pozdravlja rezultate samita u Sofiji, kao deo nove strategije prema regionu.

Uloga Srbije u regionu, posebno u okviru Berlinskog procesa, više je nego dobrodošla. Znam da će Srbija pratiti svoju evropsku agendu, jer je to Vučić nedavno vrlo jasno rekao, dodao je Mekalister, koji veruje da će se i drugi odgovorni političari u Beogradu aktivno zalagati za tu stratešku odluku.

Mekalister je konstatovao da srpska privreda svakog dana sve bolje stoji i da sada mora biti osnažena vladavina prava, kako bi zemlja bila privlačnija stranim investitorima.

On je rekao da je počeo rad na izveštaju za Evropski parlament, čije prvo predstavljanje očekuje 12. juna, a potom i 3. septembra, da bi izveštaj bio usvojen u novemmbru.

Ovde sam jer volim da budem u Srbiji, ovde sam zato što želim da razumem Srbiju, svaki put sve bolje. Ovde sam da bih obezbedio i uverio moje prijatelje, predsednika Vučića, da ću podržavati vašu zemlju celim putem, jer verujem u Srbiju, u sposobnosti predsednika Vučića, rekao je Mekalister.

Vučić je rekao da Srbija ima mnogo toga da uradi u oblasti vladavine prava, napominjući i da veruje da je nezadovoljstvo dela javnosti medijskim slobodama i slobodama izražavanja promenjeno i da je debata u tom segmentu usmerena na pravi način i da će biti rezultata u budućnosti.

Za nas Srbe ostaje veliki problem odnos Beograda i Prištine, ne zato što je neko nekome nešto obećao, već zato što je neko dovoljno odgovoran da ramišlja o budućnosti Srbije i teška pitanja jednom zauvek reši, da radimo za budućnost naše dece, objasnio je Vučić.

Bićemo spremni u svakom trenutku da razgovaramo sa Albancima o postizanju kompromisa, ali se pre toga nadamo i očekujemo da će biti ispunjen Briselski sporazum, rekao je Vučić, koji je novinarima ponovo pokazao tekst Briselskog sporazuma.

Prema rečima Vučića, glavni albanski pregovarač Avni Arifi je ponovo rekao da Priština ne želi da gubi vreme u primeni sporazuma i stvaranju Zajednice srpskih opština.

On govori da Albanci imaju, ne samo hrabrosti i drskosti, već i nečiju podršku da ne ispunjavaju ono što potpišu, smatra Vučić.

Nama se nameće onda pitanje šta smo radili pet godina, zašto smo mi Srbi ispunili sve svoje obaveze, a oni nedvosmisleno lažu i obmanjuju javnost kako nije ispunjen sporazum o energetici kojeg nema, ukazao je Vučić.

Svakako da zbog ovoga ne tražimo razlog za strateški prekid bilo kakvih razgovora, već da sa što većom energijom uđemo u te razgovore.

Ako neko neće da poštuje međunarodno-pravne ugovore, onda vam je jasno koliko bi problema i naše stanovništvo imalo na Kosovu i Metohiji i sa koliko drugih problema ćemo se suočavati ako taj problem ne rešimo što pre, predočio je Vučić.

Daću sve od sebe, ne hajući za svoju političku karijeru i mesto na kojem se nalazim, da se izborim protiv stava 80 odsto ljudi koji misle da je zamrznuti konflikt za Kosovo dobar, najavio je Vučić, koji ne želi da budem odgovoran za nove ratove i sukobe.

Vučić je dodao da neće donositi odluku protiv srpskog naroda, već da će gledati da ubedi većinu naroda da su mir i stabilnost mnogo važniji od bilo čega drugog.

Vučić je rekao i da je zadovoljan rezultatima srpske ekonomije, koja je u prvom kvartalu rasla po stopi od 4,5 odsto.

Zamoliću penzionere da sutra pogledaju obraćanje premijerke Ane Brnabić i moje u 11:30 sati, jer mislim da smo na najbolji način rešili pitanje penzija i verujem da će penzioneri biti zadovoljni, predvideo je Vučić.

Govoreći o pregovaračkim poglavljima, Vučić je rekao da bi zemlje EU trebalo da otvore poglavlja Srbije „koliko one hoće“.

To je na vama, hoćete da nas primite sutra u članstvo EU, mi se tome radujemo, kad hoćete to je vaša stvar. Naš posao je da završimo svoje obaveze, da građani budu slobodni, da žive u demokratski uređenoj zemlji i imaju bolji standard, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari