Mekalister: Proces donošenja Medijske strategije inkluzivan i transparentan 1Mekalister i Brnabić Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je danas, u razgovoru sa članovima delegacije Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta predvođenog predsedavajućim Dejvidom Mekalisterom, da će vlada ostati posvećena daljoj modernizaciji zemlje, kao i da će sa tim ciljem nastaviti da sprovodi neophodne reforme.

Mekalister je, kako se navodi u saopštenju Vlade, pohvalio dosadašnji napredak i poželeo Srbiji da ostane ne evropskom putu. On je u razgovoru sa premijerkom Brnabić kazao da je proces donošenja nove medijske strategije bio inkluzivan i transparentan, kao i da to predstavlja primer koji je potrebno slediti u budućnosti.

Premijerka Brnabić je sagovornicima napomenula da su u proces donošenja medijske strategije bili uključeni svi relevantni akteri – medijski stručnjaci, predstavnici javnih medijskih servisa, novinarskih udruženja, nezavisnih institucija, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija, kao i da su tokom februara održane javne rasprave u Novom Sadu, Nišu, Čačku i Beogradu.

Članove delegacije Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta interesovale su reforme koje su ostvarene u oblasti ekonomije, javne uprave i vladavine prava.

Brnabić je sagovornike obavestila o pozitivnim ekonomskim pokazateljima koji su registrovani u Srbiji u proteklom periodu, rezultatima ostvarenim u procesu reforme javne administracije i napretku koji je Srbija ostvarila u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

Ostvarena je fiskalna stabilizacija, postignuta makroekonomska stabilnost, zabeležen rast stope BDP, a nezaposlenost je smanjena, kazala je premijerka i podsetila da je Srbija do sada u procesu pregovora sa Evropskom unijom otvorila 16 od 35 poglavlja. Osvrnuvši se na reforme u oblasti javne administracije, premijerka je Mekalisteru prenela da je Nacionalna akademija za javnu upravu počela da radi, kao i da su postignuti dobri rezultati na unapređenju sistema eUprave.

Govoreći o poglavljima 23 i 24, ministarka pravde Nela Kuburović prenela je Mekalisteru da su u Srbiji tokom prethodnih godinu i po dana prvi put održane javne rasprave o amandmanima na Ustav Republike Srbije, tokom kojih je usvojeno oko 70 odsto zahteva struke i ispunjene preporuke Vencijanske komisije.
Sastanku je prisustvovao i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Premijerka Brnabić je zahvalila delegaciji Odbora za spoljne poslove i predsedavajućem Mekalisteru na konstruktivnom pristupu, preporukama i primedbama koje su tokom prethodnih godina pomogle Srbiji da učini neophodne napore ka postizanju napretka u reformskom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari