Mekalister: Tači i Vučić doveli dijalog na novi nivo 1Foto: PETER_STEFFEN/EPA

Evropska unija (EU) je primila k znanju debatu koja se vodi o razgraničenju i promeni granica kao mogućem rešenju za Kosovo, ali po tom pitanju nije aktivno uključena, izjavio je u intervju za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, koji od srede boravi u poseti Srbiji, a potom odlazi i na Kosovo.

„Što se tiče debata o mogućoj razmeni teritorija, razgraničenju, mi kao Evropski parlament smo velikom većinom usvojili poziciju i imamo identične formulacije u mom izveštaju o Srbiji, kao i u izveštaju mog kolege gospodina (Igora) Šoltesa o Kosovu – da smo primili k znanju ovu debatu, da bi bilo koja vrsta dogovora morala da bude zajednički dogovorena između obe strane, da treba da doprinosi regionalnoj stabilnosti i da mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom. U ovom trenutku, ovo je debata u kojoj Evropska unija nije aktivno uključena, ali smo je primili k znanju. Zapravno, trenutno sam mnogo fokusiraniji na to kako da dijalog u Briselu ponovo krene i zbog toga pozivamo vlasti na Kosovu da opozovu svoju odluku o uvođenju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine“, rekao je Mekalister.

On navodi da po su pitanju kosovskih taksi na srpske proizvode SAD i zemlje EU zuzele jasan stav, ali da „u Prištini trentuno ne dobijamo odgovor kojem se nadamo“:

Bili smo veoma jasni. Ponoviću ovu poruku kada budem putovao u Prištinu i sastaću se, između ostalih, i sa premijerom (Ramušem) Haradinajem. Ono što sam čuo u Beogradu jeste da dok god ove takse ne budu opozvane, srpska strana se neće vratiti za pregovarački sto u Briselu.“

Mekalister navodi i da bi trebalo iskoristiti trenutak, jer su „predsednik (Srbije, Aleksandar) Vučić i predsednik (Kosova, Hašim) Tači doveli dijalog na novi nivo“.

Dalje navodi da rezultat majskih izbora neće neposredno uticati na dijalog Srbije i Kosova:

„Želim da podvučem da mislim da politika proširenja ne treba da bude kontroverzna debata u evropskim izborima, jer ćemo imati odgovornost kao političari iz 28 država članica podržavamo šest zemalja Zapadnog Balkana.“

Povodom protesta koji se odvijaju u Srbiji pod nazivom „Jedan od pet miliona“ i predstojćih susreta sa predstavnicima srpske opozicije, Mekalister je pozvao na poštovanje demokratskih pricnipa:

„Jedna je stvar imati ove proteste na ulici, a druga je to da su sve članove Narodne skupštine izabrali građani da rade njihov politički parlamentarni posao, a za mene kao ubeđenog demokratu, demokratski izabrani parlament je centralno mesto za demokratsku debatu. I zato bih pozvao sve članove Parlamenta da nastave svoj posao u komitetima i na zasedanjima i da vlast ima opoziciju koja je u stanju da kritički razmatrata rad vlade – to je način na koji demokratija funkcioniše. Opozicioni članovi parlamenta kritikuju procedure za koje smatraju da nisu fer. Ja sam politički neuteralan oko ovog pitanja. Ja nisam ’igrač’ u unutrašnjoj politici Srbije. Ja sam izvestilac za Srbiju i ja želim da Srbija iskorači napred. Voleo bih da vidim demokratsku debatu u parlamentu.“

Upitak kako bi definisao situaciju u kojoj predstaavnici vladajućih stranaka’jedu vreme’ za parlamentarnu raspravu, podnoseći ogroman broj istovetnih amandmana, navodi:

Evropski parlament je bio jasan u izveštajima o Srbiji, u kojima navodimo da vidimo prostora za poboljšanje kada je reč o proceduralnim stvarima u srpskom parlamentu. Verujemo da je preveliki broj zakona o kojima se debatovalo i koji su osvojeni po hitnom postupku. Razgovarali smo sa predsednicom parlamenta (Majom) Gojković o ovome. Mislim da treba da sednemo i vidimo kako možemo da unapredimo procedure. Ali, ponavljam, to je nešto što će morati da se razjasni unutar parlamenta Srbije, između šefova poslaničkih grupa, uključujući naravno i predsednicu Skupštine koja igra važnu ulogu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari