Merkel: Sa Trampom i o Kosovu, postojeće teritorije vrednost 1Foto: FoNet/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da je u telefonskom razgovoru sa Donaldom Trampom bilo reči i o rešenju problema između Beograda i Prištine.

Kako prenosi N1, Merkelova je rekla da su postojeće teritorije vrednost i da treba voditi računa da određena rešenja ne dovedu do posledica u drugim zemljama.

Merkel je u Berlinu, posle susreta sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, potvrdila da je u telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarala i o Kosovu, odnosno, kako je rekla, situaciji između Srbije i Kosova.

“Mi podržavamo sve razgovore koje vode ka cilju – rešenju tog pitanja, ali govorimo da je naravno teritorijalna celovitost kakva je sada stvorena jedna vrednost, i ja sam to isto rekla kada su ovde bili predsednici vlade BiH i vlade Crne Gore, moramo biti oprezni da potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugim teritorijama”, rekla je Merkel, prenosi N1.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se zalaže za razgraničenje na Kosovu, dok je predsednik Kosova Hašim Tači više puta govorio o korekciji granica. Oba lidera, međutim, dosad nisu precizirala šta njihovi predlozi tačno znače.

Savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton poručio je nedavno da SAD ne isključuju mogućnost korekcije granica na Kosovu, dok je Evropska komisija poručila da Beogradu i Prištini treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari