Mićunović: Nisam glasao za učešće DS u Savezu Srbije 1Foto: N1

Funkcioner i nekadašnji predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović rekao je da nije glasao za učešće DS u osnivanju Saveza za Srbiju jer na sednici Glavnog odbora stranke u nedelju nije bilo debate, da ima rezerve prema tom Savezu i da njega isključivo interesuje DS.

Mićunović je u Danu uživo N1. istakao da nije napustio sednicu nakon što mu je predsedavajući oduzeo reč, već je izašao da popije kafu, a onda se vratio i glasao. N1 podseća da je Blic objavio je da su protiv ulaska u Savez za Srbiju na sednici Glavnog odbora DS bili bivši predsednik stranke Dragan Šutanovac, poslanici Nataša Vučković, Dragoljub Mićunović, Radoslav Milojičić, Gordana Čomić, predsednik Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu Miroslav Vasin i Vida Ognjenović.

List je pisao da je na sednici oduzeta reč Mićunoviću jer mu je „isteklo vreme“ za obraćanje, a on je uz reči „poštujem po prvi put diktaturu“ napustio sednicu. „Nije bilo baš tako…Znate, oni su napravili jednu proceduralnu skupštinu, na kojoj teško da može da bude debate. Vi date pet minuta svima…ja sam smatrao da je bilo neophodno da imamo debatu, međutim, ona je izostala. Ja sam govorio oko četiri minuta, a predsedavajući mi je rekao da mi je vreme isteklo, na šta sam se ja našalio i rekao da je moje vreme tek došlo, ali da poštujem njegovu diktaturu“, rekao je Mićunović u Danu uživo N1.

On je naglasio da je mislio konkretno na diktaturu  predsedavajućeg. Mićunović smatra da je predsedavajući prekršio bonton, jer se, kako je rekao, tako ne ponaša prema najstarijemposlaniku Skupštine Srbije. „Otišao sam da popijem kafu i vratio sam se da čujem završnu reč predsednika, glasao sam…Tako da je sve to nejasno oko glasanja, jer je napravljeno takvo mnjenje da ustvari treba da se priđe tom savezu“, rekao je Mićunović.

Govoreći o pluralizmu u stranci, Mićunović je rekao da „nije važno da li imate 180 glasova ZA, nego da li se u tih devet protiv nalaze osnivači stranke, celokupan poslanički klub“ ili „imate tu brojku kojom možete da mašete“. „To sad neka razmišlja predsednik stranke kako će dalje funkcionisati. Pitanje moje ostavke u Glavnom odboru je pitanje isključivo za DS“, rekao je Mićunović. On je ocenio da je u Srbiji najstrašnije zo što ne postoji debata. „Ovde je najstrašnije kad nemate debatu, imate jednog čoveka koji kaže ‘prevrnite to brdo tamo'“, rekao je Mićunović i naglasio da to nije dobro. On je rekao i da Savezu za Srbiju želi „svako dobro“ i dodao da jedino što nije valjalo je što se u stranci čulo „da su oni koji su protiv saveza ustvari za Vučića“.

„I to nije dobro. Stranke služe da budu vaspitači političkog života. Pluralizam postoji da bi se stranke takmičile uprojektima koji unapređuju društvo. Ono što želite od države, treba da negujete i u stranci, da imate jasne biračke spiskove, jasnu proceduru, debate“, kaže Mićunović. Nisu stranke tu samo da se grabe za vlast, rekao je Mićunović.. „Smeta mi izostanak debate u stranci, onda bi debata odgovorila na to da li treba ući u Savez za Srbiju“, rekaoje on i dodao da prema Savezu za Srbiju ima rezerve. „Imam rezerve, jer me podsećaju na DEPOS – mi ćemo prvo uspostavljati demokratsku državu a onda ćemo razgovarati pojedinačno“, rekao je Mićunović i objasnio da konsenzus nije pravi način za donošenje odluka u savezu.

„Ako se postavi pitanje hoćemo li u EU, dovoljno je jedna stranka da kaže ne, jer se odluke donose konsenzusiom…postoji opasnost da će uvek neko biti protiv“, kaže Mićunović. On smatra da su svi predstavnici saveza, od kojih je većina potekla iz DS, mogli da se u tu stranku vrate. To bih pozdravio, rekao je Mićunović.

„Time bi DS mogla da bude stožer ujedinjena s građanskim društvom“, rekao je Mićunović. „Ali želim svako dobro. Neću ništa učiniti protiv saveza, mene interesuje isključivo DS, želeo bih da ne propadne i ja ću se, makar ostao i poslednji, a neću, braniti da ona mora da ostane demokratska u svojoj suštini, u svojoj miroljubivosti i demokratičnosti“, rekao je Mićunović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari