Mihajlović: DS koristi žrtve nasilja u porodici za sakupljanje političkih poena 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je danas da Demokratska stranka (DS) koristi tragične događaje u kojima su četiri osobe izgubile život u porodičnom nasilju kako bi skupljala političke poene, navodeći da je u vreme dok je DS bila na vlasti, od 2007. do 2012. godine, 190 žena izgubilo život u porodičnom nasilju.

„Kada vas kritikuju oni u vreme čije vladavine su mnoge žene ginule kao žrtve porodičnog i partnerskog nasilja a država ništa nije preduzimala da to spreči, jasno je da nema ni trunke zabrinutosti i empatije u današnjim izjavama, već isključivo maliciozne i neiskrene reakcije,“ navodi se u saopštenju.

Mihajlović, koja predsedava Кoordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, istakla je da, za razliku od vlasti koju je imala Demokratska stranka, današnja Vlada čini sve da rodno zasnovano nasilje zaustavi.

„Mi smo doneli Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, mi smo izmenili Кrivični zakonik i uveli kazne za nova krivična dela, mi smo po prvi put uveli hitne mere udaljavanja nasilnika iz stana i zabrane prilaska žrtvi, mi pomažemo sigurne kuće i osnivamo institucije za podršku ženama,“ rekla je Mihajlović.

Demokratska stranka zatražila je danas, povodom nedavnih slučajeva porodičnog nasilja u Srbiji u kojima je više osoba stradalo, „hitno i neodložno utvrdjivanje odgovornosti za propuste insitutucija i pojedinaca koje su dovele do tragičnog epiloga i sankcionisanje svih koji su svojim nečinjenjem ugrozili ljudske živote“.

Ocenjujući da je borba protiv nasilja nad ženama i decom „samo deklarativno prioritet za Vladu Srbije“, DS je u saopštenju naveo da „praksu ne čine deklaracije, formirana tela, izmenjeno zakonodavstvo i namere, već statistika koja je neumoljiva i jezivo opominje da se ne radi“.

Prethodnih dana, u dva slučaja porodičnog nasilja u Novom Sadu i u Molu, ubijene su četiri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari