Mihajlović: Očekujem jednu fer i izbalansiranu politiku Evrope prema Srbiji 1Zorana Mihajlović Foto: Beta/MGSI/Mileta Mirčetić

„Ohrabruju predloženi sastav Evropske komisije i ciljevi koje je postavila predsednica Ursula fon der Lajen, poput brige o klimatskim promenama, odnosima sa Kinom i SAD, multikulturalnosti i zaštite evropskog načina života“, navela je Zorana Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da sve to pokazuje da EU, ali kao zajednica, želi da se postavi kao ključan geopolitički faktor, istakavši da posebno raduje što je za komesare predloženo 13 žena, najviše do sada, što pokazuje i koliko je za EU značajna rodna ravnopravnost. Zorana Mihajlović očekuje i da će se odmah nakon izbora u Prištini Evropska komisija fokusirati na pregovore Beograda i Prištine i postizanje kompromisnog rešenja za Kosovo.

„Očekujem jednu fer i izbalansiranu politiku Evrope prema Srbiji, u kojoj će se vrednovati naši rezultati i sprovedene reforme. U prilog tome govori i predlog da novi komesar za proširenje bude bivši mađarski ministar pravde Laslo Tročanji, koji se otvoreno zalaže za proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana“, istakla je Zorana Mihajlović.

„Niko ne sme da drži zatvorene oči na to da se na Kosovu i dalje organizuju teroristi“

Potpredsednica Vlade izjavila je danas da niko ne sme da drži zatvorene oči na to da se na Кosovu i dalje organizuju teroristi koji se bore u ratovima i učestvuju u sukobima na Bliskom istoku.

„Niko ne sme da podržava teroriste, ali i one koji pomažu teroristima. Srbija jako dobro zna koliko je zla i Srbima i Albancima nanela teroristička Oslobodilačka vojska Кosova (OVK) i niko nema pravo da to zaboravi“, navela je Mihajlović, navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Ona je poručila da je teroristički napad na Njujork 11. septembra „opomena čovečanstvu o tome kolika opasnost preti od terorista“.

„Teroristi su pre 18 godina u stravičnom napadu ubili tri hiljade ljudi u Njujorku, ubili su 344 ljudi, od kojih 186 dece, u ruskoj školi u Beslanu, ubijali su ljude u Parizu, Briselu, Berlinu i dalje ubijaju ljude širom sveta. Terorizam je globalna pretnja protiv koje svaka zemlja mora da se bori, da se bori svakog dana, kao što čitav svet mora da osudi sve one koji podržavaju teroriste“, kazala je Mihajlović.