Mihajlović: Zapadni Balkan i EU potrebni jedno drugom kao nikad do sada 1Zorana Mihajlović Foto: Beta/Milan Obradović (Arhiva)

Srbiji i svim ostalim zemaljama zapadnog Balkana možda nikad kao sada nije bila potrebnija Evropska unija, kao što ni EU nikad nije bio potrebniji miran i stabilan Balkan i sve balkanske države kao punopravni članovi Evropske unije, izjavila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope.

Mihajlović  je dodala da je Srbija ponosna na svoju antifašističku tradiciju i da nikad neće zaboraviti na žrtve kojima je platila svoju slobodu, ali i slobodu Evrope u borbi protiv fašizma.

Fašizam je poražen pre više od 74 godine, ali su i dalje žive ideje koje pokušavaju da prekroje i promene istoriju, kao i da zaborave ili minimiziraju ulogu Srbije u borbi protiv fašizma. To nećemo dopustiti jer je Srbija bila i uvek će biti na strani pravde, istine, slobode, ravnopravnosti i zajedništva, što su i ideje Evropske unije“, istakla je ona.

Naglasila je i da je strateški pravac Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Srbija, a uverena sam i sve ostale zemlje regiona, nemaju dilemu – naš put i cilj su Evropa i članstvo u Uniji, ali i EU mora jasno i konkretno na delu da pokaže da je Balkan njen cilj. Bez zapadnog Balkana Evropa neće biti stabilna i kompletna, kao što bez ulaska u EU Srbija i ostale zemlje regiona neće moći da se razvijaju. Svim građanima Srbije, regiona i Evrope čestitam Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope“, navela je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari