Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović juče na saslušanju pred okružnim javnim tužiocem Euleksa u policijskoj stanici u Zvečanu odbacio je sve tačke krivične tužbe koja ga tereti za organizaciju, podršku i učestvovanje u terorističkim grupama, podstrekavanje nacionalne, verske i etničke mržnje, razdora i netolerancije, kao i za krivična dela ugrožavanje osoblja Euleksa i poziv na otpor.

Prema rečima Ivanovićevog advokata Ljubomira Pantovića, tužba se odnosi na događaje od 10. februara 2009. i prošlogodišnje paljenje carinskih punktova na Brnjaku i Jarinju. Pantović je objasnio za Danas da se istraga vodi po „privremenim kosovskim krivičnim zakonima koji su doneti 2004. pod Unmikom“.

– Na saslušanju se ispostavilo da optužnica nema nikakvih osnova i da je besmislena. Nju su bez ikakvih dokaza iskonstruisali albanski pripadnici Kosovske policijske službe po nalogu, kako sumnjamo, Euleksa. Reč je o političkom pritisku, čiji je cilj zastrašivanje i destabilizacija srpske zajednice – kaže Milan Ivanović za Danas.

Ivanović očekuje da okružni javni tužilac iz Euleksa odbaci tužbu. On ističe da ga „čudi ćutanje državnih vlasti Srbije, čiji su zvaničnici u ranijim sličnim situacijama pružali pravnu zaštitu i podršku Srbima na KiM, čak i kada se s njima nisu politički slagali“. Ivanović je najavio da će delegacija SNV severnog KiM razgovarati u Beogradu sa predstavnicima „svih relevantnih stranaka, kako bi ih upoznala sa pogoršanjem situacije u Pokrajini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari