Milić: Ne plaši nas pretnja “Junaka otadžbine” koji ne znaju šta rade 1Foto:Danas

Nepoznata osoba je u subotu rano ujutru bacila  balon napunjen farbom na tablu koja je postavljena na fasadi zgrade Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra u Nišu u znak zahvalnosti američkoj vojsci, Vladi i narodu zbog doniranja opreme vredne oko 400.000 evra, saopšteno je sa ove klinike.

Direktor klinike Dragan Milić je kazao da je slučaj prijavljen policiji i tužilaštvu, a oni još nisu saopštili detalje u vezi sa njim.

– Pod okriljem mraka, „junaci otadžbine“ bacili su farbu na tablu zahvalnosti američkoj vojsci, Vladi i narodu koja se nalazi na zgradi Klinike za kardiohirurgiju. Osoba koja je to učinila je vikala: „smrt svim srpskim izdajnicima“. Pretnja „junaka otadžbine“ da će svi srpski izdajnici biti pobijeni nas ne plaši, naprotiv, učvršćuje nas u veri da smo na pravom putu- rekao je direktor Milić, koji je i predsednik Kluba srpsko- američkog prijateljstva.

On se još jednom zahvalio donatorima i izvinio zbog “skrnavljenja obeležja od strane onih koji misle da znaju šta rade, a u stvari ne znaju“. Podsetio da je tabla zhavalnosti svečano otkrivena u junu prošle godine zbog donacije pet medicinskih aparata u vrednosti od više od 400.000 evra, kojom je, kako je kazao do sada „operisano i spaseno više 500 najtežih pacijenata grada Niša i juga Srbije“.

Uprava Kliničkog centra Niš i generalni direktor Zoran Radovanović takođe su „najoštrije osudili vandalsko ponašanje nepoznatog počinioca ili počinilaca koji su ničim izazvani namerno otetili Republike Srbije i KC .

– Uprava KC Niš očekuje od nadležnih organa da u najkraćem mogućem roku utvrde sve okolnosti i pronađu počinioca, odnosno počinioce- navodi se u njihovom saopštenju i dodaje da su nadležne službe KC i rukovodstvo klinike preduzeli mere u saniranju pričinjene štete“.

Negativne reakcije javnosti odmah nakon postavljanja table

Odmah nakon postavljanja ove spomen ploče, na društvenim mrežama je pokrenuta peticija kojom se zahtevalo njeno uklanjanje, uz obrazloženje da su SAD „odgovorne za bombardovanje Srbije 1999. godine i bacanje kasetnih bombi na Niš“. Peticiju je pokrenula Marina Adamović, humanitarka koja, i sama u invalidskim kolicima, u centru grada prikuplja pomoć za decu i mlade obolele od najtežih bolesti. U komentarima potpisnika peticije preovladavale su ocene da je postavljanje ovakve ploče nepatriotsko i „slugeransko“, a američka donacija „licemerna“, pošto je, kako su navodili, stigla nakon bombardovanja u kojem je korišćen osiromašeni uranijum. U ambasadi SAD u Beogradu tada su za naš list kazali da podržavaju slobodu govora, a da su građani slobodni da u skladu sa zakonskim pravilima predlažu i preduzimaju inicijative po njihovom izboru. U ambasadi su podsetili na niz sličnih donacija i akcija Vojske i Vlade SAD u korist različitih institucija u Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari