Miloš Jovanović: Raskinuli smo sa SNS zbog Kosova, a ne radi Đilasa 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Demokratska stranka Srbije izašla je iz koalicije sa naprednjacima zato što se u poslednjih godinu dana bez ikakve sumnje ušlo u poslednju fazu „rešavanja“ kosovskog problema koja je zamišljena da se završi srpskim prihvatanjem secesije Kosova i Metohije.

I zato što je takođe nesumnjivo da za Aleksandra Vučića i SNS više nema povratka s tog puta. Zagazili su nažalost isuviše duboko da bi više mogli da se izvuku. U tome ne želimo i nećemo da učestvujemo. Ni na jedan način, kaže u razgovoru za Danas Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, objašnjavajući šta je presudilo da DSS napusti koaliciju sa naprednjacima u 14 opština. On negira i da je izlazak iz koalicije sa SNS bio uslov za ulazak u Savez za Srbiju koji predvodi Dragan Đilas.

* Šta se to promenilo u odnosu naprednjaka prema Kosovu i Metohiji, a čega nije bilo u vreme kada ste ulazili sa njima u koaliciju?

– Sve se promenilo i to kvalitativno. Nakon stupanja Aleksandra Vučića na funkciju predsednika Republike i puta u Vašington došlo je do naglog ubrzanja kosovske politike sa besmislenim stavom da se problem mora baš sada konačno rešiti. Pokrenut je „unutrašnji dijalog“ koji je odmah pretvoren u farsu i poslužio je kao priprema terena za predaju. Isto važi i za sve veći broj krajnje eksplicitnih i potpuno skandaloznih izjava Aleksandra Vučića. Od one date dnevnom listu Kurir da se nada da će pravno obavezujući sporazum biti potpisan do one date zagrebačkom Globusu u kojoj je predsednik Srbije izjavio da „svi Srbi znaju da je Kosovo izgubljeno“. Da ne pominjem reakcije vlasti na Apel za odbranu Kosova i Metohije ili sve češću relativizaciju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Pored navedene retorike, tu su i dela odnosno nedela jer se 26. juna po prvi put zvanično razgovaralo u Briselu o okvirima za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i južne pokrajine. Ničega od ovog nije bilo pre maja 2017. godine.

* Kakve veze lokalne koalicije imaju sa politikom o KiM?

– I te kako imaju veze kada se politika o KiM svede na predaju KiM. Ako stranka na vlasti počne da sprovodi kvislinšku politiku, onda tu više nema mesta za koalicije, ni na lokalu.

* Da li je na neki način vaš izlazak iz koalicije sa SNS bio uslov za priključenje Savezu za Srbiju, odnosno da li i kada ulazite u Đilasov savez?

– Naša oduka je suštinski doneta nakon reakcije vlasti na Apel za odbranu KiM, dakle pre bilo kakve ideje o nekakvom Savezu, čiji član uzgred uopšte nismo. O tome ćemo razgovarati tek od septembra.

* Koje će posledice SNS imati zbog vašeg izlaska iz koalicije ako njihova vlast na Vračaru ostaje?

– Ovo je načelna politička odluka i potpuno je nevažno da li postoje konkretne posledice za lokalnu vlast SNS-a bilo gde. Naprosto, ne želimo ni najmanjom mogućom merom da damo bilo koju vrstu legitimiteta SNS-u u trenutku u kojem ta stranka sprovodi predaju dela državne teritorije. Ništa više i ništa manje. Mada mi je jasno da je u današnjem, čisto merkantilističkom svetu, u kojem kategorije odgovornosti i morala blede iz dana u dan, ovakav jednostavan i logičan stav sve teže prepoznatljiv.

* Može se desiti da posledice osetite samo vi u DSS, jer neki opštinski odbori najavljuju izlazak iz DSS i prelazak u SNS, dok drugi traže preispitivanje odluke o napuštanju koalicije?

– U ovakvim okolnostima i to postaje manje važno. Nekada jednostavno nešto morate da uradite. Tačka.

* Neki isključeni članovi DSS još ranije su upozoravali da je koalicija SNS-DSS na Vračaru pogubna po stranku. Da li biste se sada složili sa njima da je odluka zaista bila pogubna?

– Ne bih jer se tada radilo o najjeftinijem politikanstvu s njihove strane. I dan-danas ne znam zašto je na primer Vračar važniji od Čačka? Tadašnji napadi na DSS, osim što su bili krajnje neprincipijelni, imali su potpuno drugu pozadinu i usledili su nakon odluke stranke da na predsedničke izbore izađe sa svojim kandidatom – Aleksandrom Popovićem, a ne da podrži tuđeg kandidata.

* Veliki broj članova DS je protiv vašeg ulaska u Savez, a kakvu reakciju ako se priključite Savezu očekujete od sada potpredsednice Narodne stranke Sande Rašković Ivić?

– Iskreno, uopšte nisam razmišljao o tome. Ništa ne očekujem. Tim pre što ćemo u okviru stranke tek razmatrati pitanje Saveza za Srbiju. Do sada nismo.

* Da li shvatate kakvo rešenje Vučić nudi za Kosovo? I kako komentarišete njegov i sukob njegovih članova sa nekim crkvenim velikodostojnicima?

– Shvatam samo da Vučić, osim predaje, nema nikakvo rešenje za KiM. Sukob sa Crkvom je samo neminovna i logična posledica te činjenice.

* Kada Vučić priča o Kosovu, često govori o populacionoj politici i pražnjenju Srbije. Kako na to gledate?

– Kao na statističara koji konstatuje činjenice, a ne kao na političara u plemenitom značenju te reči, kao nekog koji hoće da menja stvari.

* Da li je podela Kosova po Vama rešenje za obe strane, što uostalom Dačić stalno zagovara?

– Podela Kosova je zapravo podela Srbije – ne zaboravljajte to. Drugo, osim što bi se time trajno odrekli Srba i Srbije južno od Ibra, podela bi nosila iste geopolitičke rizike i nestabilnost kao i potpuna predaja. U tom smislu je zamrznuti konflikt racionalniji izbor.

* Da li ste možda za bojkot eventualnih parlamentarnih izbora, ukoliko ovakvi izborni uslovi ostanu i na koji način uopšte opozicija može da izbori izmene izbornih zakona?

– O bojkotu kao realnoj i prihvatljivoj opciji sam govorio i tokom beogradskih izbora i čak inicirao razgovore o izbornim uslovima sa drugim opozicionim strankama. Ostajem pri istim stavovima i danas.

* Kako komentarišete soliranje Saše Jankovića, Borisa Tadića pa i DJB i najavu stvaranja nekog drugog opozicionog bloka?

– Kao donekle razumljivo i logično. I sam sam smatrao da je smislenije prvo se okupiti po političkoj srodnosti, a onda, eventualno, graditi dalje, odnosno praviti šire okupljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari