Minić: Berlinski proces se nastavlja 1Foto: Dragan Antonić / FoNet

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Jelica Minić izjavila je danas da se Berlinski proces nastavlja, i to kao svojevrsna laboratorija za pristupanje Evropskoj uniji (EU) u kojoj se testira u kojim oblastima se može računati na integraciju zemalja zapadnog Balkana.

Očigledno je da su zemlje EU, čak i Velika Britanija, koja iz nje izlazi, procenile da taj proces treba nastaviti, iako je 2018. trebalo da bude završna godina Berlinskog procesa, izjavila je Minić FoNetu na konferenciji EPuS i Fondacije Fridrih Ebert „Berlinski proces – šta dalje?“.

Procena je da je Berlinski proces važan, jer on testira u kojim oblastima može da se ide ka zapadnom Balkanu u produbljivanju sektorske integracije, rekla je Minić.

Ona je rekla da bi u tom svetlu trebalo posmatrati Samit u Londonu idućeg meseca, koji će pokazati koliko će zemlje zapadnog Balkana biti uključene u aktivnosti EU.

Ovog puta naglasak je na temi bezbednosti, reč je o problemima migracija, terorizma, ali i kriminala i korupcije, napomenula je.

Prema njenim rečima, zemlje zapadnog Balkna su se dobro pokazale u izbegličkoj krizi i mnogo dobile na imidžu u EU i u tome se ide dalje u integrisanje zemalja zapadnog Balkana u politike, čak i u institucije EU za ogranična pitanja

Ona je ukazala i na novu inicijativu u okviru Berlinskog procesa – regionalno ekonomsko područje, trgovine, investicija, pokretljivosti radne snage u regionu i digitalizacije, čime se taj region približava EU.

Ona je naglasila da je Berlinski proces afirmisao ulogu civilnog društva regiona, ističući da je ključna tema postala bilateralno rešavanje sporova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari