Ministarstvo spoljnih poslova: Komorska ostrva i dalje ne priznaju Kosovo 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova (Arhiva)

Afrička država Komorska ostrva obavestila je Beograd da nije promenila stav po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Komorskih ostrva dostavilo je ambasadi Srbije u Najrobiju zvaničnu notu u kojoj se navodi da iz te institucije nije potekla nota o ponovnom uspostavljanju diplomatskih veza sa Kosovom, o čemu su izvestili pojedini mediji, i da bi trebalo da bude tretirana kao da ne postoji.

„Ministarstvo spoljnih poslova i medjunarodne saradnje Komorskih ostrva izražava poštovanje ambasadi Srbije u Najrobiju i s pozivom na notu br. 071/2021 od 17. februara 2021. o informaciji koja se pojavila u inostranim medijima o navodnoj noti komorskog Ministarstva inostranih poslova u vezi sa takozvanom državom Kosovo, ima čast da je obavesti da navodna nota ne potiče iz komorskog Ministarstva inostranih poslova i medjunarodne saradnje i da se mora smatrati ništavnim dokumentom“, navedeno je u noti.

Ministarstvo spoljnih poslova Komorskih ostrva zahvalilo je ambasadi Srbije u Najrobiju na saradnji i izrazilo izuzetno uvažavanje, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Komori su priznali Kosovo 2009. godine, ali su priznanje povukli u novembru 2018. godine.

Tadašnji šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je, posle sastanka sa komorskim ministrom spoljnih poslova Suefom Mohamedom El Aminom u Beogradu, da je ta država u Indijskom okeanu obavestila Srbiju da je povukla priznanje kako bi omogućila Beogradu i Prištini da dodju do pravičnog, ravnopravnog i trajnog političkog rešenja pitanja statusa Kosova. El Amin je tada to potvrdio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari