MIP Kosova: Lažna vest o Lesotu 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da je vest da je Kraljevina Lesoto povukla priznanje Kosova „destruktivno ponašanje Srbije u cilju stvaranja lažnih vesti i širenja propagande vezi sa razvojem u regionu, a posebno sa Kosovom“.

„Sada je potvrđeno da su izjave Srbije u vezi sa navodnim povlačenjem priznanja zemalja kao što su Gvineja Bisao, Liberia i Gana nikada nisu bile tačne, već izmišljotina i mašta nekih pojedinaca u Beogradu“, navodi se u saopštenju MIP Kosova.

Posebno je zabrinjavajuće, dodaje se, što neke od ovih vesti preuzimaju i distribuiraju razni mediji u regionu, a ponekad i na Kosovu.

U saopštenju se ističe se da je krajnje vreme da lideri u Srbiji shvate da „uspesi Kosova, kao onaj u Jermeniji ne mogu da se zaustave niti da ostanu u tajnosti“.

Taj navodni dokument (o povlačenju priznanja Kosova) „proizveden je u Beogradu da se plasira lažna vest, upravo u vreme kada je Kosovo u punoj ofanzivi da postane snažan međunarodni faktor, dok srpska diplomatija ne poseduje ni jedan instrument da oteža taj proces“, napominje MIP Kosova.

Praksa korišćnja lažnih vesti, zaključuje se u saopštenju, ne odgovara potrebi da da se ispune demokratski kriterijumi koje zahteva Evropska unija, niti da se promoviše konstruktivna kulture između susednih zemalja u regionu Balkana, zaključuje se u saopštenju MIP Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari