Mirović: Srbija je dala slobodu Svetozaru Maroviću 1Foto: EPA ARMANDO BABANI

Dejan Mirović, profesor međunarodnog javnog prava u Kosovskoj Mitrovici, i nekadašnji funkcioner Srpske radikalne stranke, kaže za Danas da su navodi iz saopštenje Uprave policije Crne Gore prepuni neistina.

„Ne bavim se politikom već sedam godina. Nisam predviđen da govorim na obeležavanju Podgoričke skupštine i ne bavim se Crnom Gorom kao glavnom temom u mojim retkim javnim nastupima, već Srbijom. U tom smislu sam, kao univerzitetski profesor međunarodnog javnog prava, primetio nesrazmeran uticaj crnogorskih vlasti na društvene i političke prilike u Srbiji. Očigledno je ta lako dokaziva činjenica izazvala histeriju u određenim krugovima u Podgorici, verovatno i kod njihovih prijatelja i partnera u Beogradu. Ono što, ipak, zabrinjava u ovom totalitarnom i primitivno izvedenom cirkusu u režiji vlasti u Podgorici jeste ćutanje Beograda“, kaže Mirović za Danas.

Mirović kaže da stvari postaju jasnije ako se ima u vidu da je „dokazani počinilac više najtežih krivičnih dela“ Svetozar Marović kao svojevrsnu nagradu za ta krivična dela dobio slobodu i najbolji tretman u Srbiji. Napominje da privilegovan tretman uživaju i određeni biznismeni iz Crne Gore u Srbiji, od Zlatibora do Beograda i Novog Sada.

„S druge strane se intelektualcima, koji nemaju nijednu krivičnu prijavu, zbog verbalnog delikta zabranjuje ulaz u Crnu Goru“, ističe Mirović.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže za Danas da ne bi komentarisao zabranu dok ne vidi zvaničnu potvrdu, jer se u slučaju nedavne slične vesti o navodnoj zabrani ulaska patrijarhu ispostavilo da nije istina.

– Ipak, ukoliko je ovo tačno, radi se o velikom skandalu, koji, pored ostalog, pokazuje i nesigurnost aktuelne crnogorske vlasti u svoj državni projekat. U svakom slučaju, mislim da bi trebalo i država Srbija zvanično da reaguje, ako se ispostavi da taj spisak zaista postoji – naglašava Vukadinović.

Podgorički informativni portal IN4S nedavno je pisao da crnogorska vlast priprema listu nepoželjnih srpskih intelektualaca kojima se uskraćuje boravak u Crnoj Gori. Međutim, postojanje te liste negirao je i premijer Crne Gore Duško Marković, koji međutim nije isključio mogućnost da se takav spisak, ipak, napravi.

„Kada bude bilo potrebe za tim, kada budu postojali opravdani razlozi da takvu listu konstruišemo, takva lista neće biti skrivana od javnosti. Osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i koje nisu dobrodošle ovde, druge liste nema“, rekao je tada Marković.

Ne postoji realna opasnost

Istaknuti crnogorski pravnik Blagota Mitrić kaže za Danas da mu je kao pravniku teško da govori o nečemu o čemu nije doneta zvanična odluka vlasti. „Mogu jedino da kažem da, kao građanin, nisam za tu meru jer smatram da ne postoji nikakva realna opasnost niti bi dolazak Matije Bećkovića i ostalih sa spiska ugrozio nacionalnu sigurnost Crne Gore“, naglašava Mitrić.

I. Š. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari