Moguć dolazak Angele Merkel na proleće 1Foto: EPA-EFE DARKO VOJINOVIC POOL

Nije precizirano kada će nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo posetiti Srbiju, kažu za Danas nezvanično izvori iz Berlina, komentarišući pisanje Kurira da će „najmoćnija žena Evrope uskoro doći u Beograd“.

Istovremeno, pojedine diplomate kažu da je moguće da će predsednica nemačke vlade doći Srbiju na proleće.

Izvori Danasa ocenjuju da bi dolazak Angele Merkel, sa kojom će se predsednik Srbije prema najavama susresti tokom Foruma u Davosu, bio značajan i za kampanju Srpske napredne stranke ukoliko Vučić odluči da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

„Ako se bude izlazilo na birališta ove godine, to će se desiti ili na proleće ili na jesen. Ukoliko izbori budu raspisani na proleće, to bi moglo da uspori pregovore o Kosovu, što nije po volji Zapadu, pa se razmatra mogućnost da se izađe na glasanje ove jeseni. Izbori na jesen omogućili bi da se pre toga izmeni Krivični zakonik i još neki zakoni, a, moguće, i sprovedu ustavne promene. U svakom slučaju, nova poseta Merkel Srbiji ojačala bi pozicije Vučića pred izbore“, navode naši sagovornici, uz podsećanje da je on prošle godine u finišu kampanje za beogradske izbore posetio Berlin, na poziv nemačke kancelarke.

Povodom tvrdnji pojedinih medija u Srbiji da bi tokom ove godine i američki predsednik Donald Tramp mogao da dođe u našu državu, diplomate kažu da je ta poseta „daleko neizvesnija nego dolazak nemačke kancelarke“. U tom kontekstu, napominju da srpski zvaničnici ne kriju da žele da ugoste Trampa, ali ocenjuju da je Trampov dolazak „na dugom štapu“.

„Moguće je da će predsednik SAD doći u Srbiju ako narednih meseci bude postignut dogovor Beograda i Prištine, za šta se Amerika snažno zalaže, ali rano je govoriti o tome. Sigurno je da srpske vlasti rade na jačanju kontakata sa predstavnicima Trampove administracije“, objašnjavaju predstavnici diplomatskih krugova.

Nova ponuda EU Kosovu?

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han dao je konkretnu ponudu kosovskim institucijama u zamenu za ukidanje taksi od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH, preneo je juče RTS. Kako se tvrdi, ponuda uključuje uklanjanje imena Unmik iz CEFTA sporazuma i ponovno pregovaranje o trgovinskim odnosima između uključenih strana i rešavanje sporova oko registracije vozila. U sedištu EU naš list juče nije dobio odgovor na pitanje da li su takve tvrdnje istinite. Eventualno ukidanje taksi bilo je i glavna tema jučerašnjeg sastanka američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari