MUP: "Ne" Kosovu u Interpolu 1Nebojša Stefanović Foto: mup.gov.rs

Eventualni prijem Kosova u Interpol predstavljao bi kršenje međunarodnog prava, pre svega pravno obavezujuće Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, zvanični je stav Srbije sa kojim su danas zvaničnici MUP Srbije upoznali ambasadore Maroka i Palestine u Beogradu.

Ambasadorima Maroka Mohamedu Belhaju i Palestine Mohamedu Nabhanu državna sekretaraka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović prenele je stavove i argumente Srbije „protiv zahteva takozvanog ‘Kosova’ za prijem u članstvo Interpola“, navedeno je u saopštenju MUP Srbije.

Hrkalović je istakla da eventualnim prijemom Kosova „bila prekršena i pravila i procedure Interpola, koja definišu da članice ove organizacije mogu biti samo članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN“.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, ukazala da bi eventualna odluka o prijemu Kosova u članstvo Interpola „predstavljala političku odluku i presedan koji bi imao nesagledive posledice za sve članice ove međunarodne organizacije, kao i da bi ugrozila ekspertsku prirodu Interpola“. Hrkalović je Maroku i Palestini na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a ambasadori su „istakli su principijelni stav te dve države“ da ne priznaju Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari