Mustafa: Datum formiranja vlade utvrđuje pobednik na izborima 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK), Isa Mustafa je odgovorio na izjavu lidera pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbina Kurtija da formiranje Vlade zavisi od DSK, izjavom da to zavisi pre svega od pobednika izbora.

„DSK ne utvrđuje datume već ih određuje subjekat koji je prvi na izborima i koji dobija mandat za formiranje Vlade“, napisao je Mustafa na fejsbuku.

Lider DSK kaže da su angažovani za sporazum o zajedničkoj vladavini sa PS na osnovu rezultata izbora od 6. oktobra ove godine koji su potvrđeni od strane CIK-a.

„Na ovim izborima PS je izašao kao relativni pobednik sa 29 poslanika i DSK kao druga partija sa 28 poslanika. Na izborima nema apsolutnog pobednika koji je širokogrud prema drugoj strani, već smo u situaciji da se odgovornost deli između onih koji streme da budu partneri buduće vladavine. Zato PS treba da odustane od diskursa da je dao nešto DSK. Slobodno može da formira vladu ako ima glasove i mandate da to uradi“, napisao je Mustafa.

Prema njemu „DSK nije tražila milostinju, već smo ponudili spremnost da služimo građanima u punom partnerstvu u skladu sa mandatima u Skupštini“.

Iako ističe da ne može da određuje datum formiranja Vlade, Mustafa ističe da njegova stranka insistira da što pre budu formirane institucije, „ali da to ne znači da DSK obavezno bude deo Vlade“.

„Utvrđivanje mandatara, primanje mandata za premijera i pronalaženje rešenja za formiranje Vlade u ovoj fazi je obaveza subjekta koji je prvi na izborima“, kazao je Mustafa.

Lider Pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbin Kurti je danas rekao da datum formiranja nove Vlade Kosova određuje Demokratski savez Kosova (DSK), a ne predsednik Kosova.

Najavio je da će se nastaviti konsultacije sa DSK radi formiranja nove Vlade.

„Predsednik je odredio datum konstitutivne sednice za 26. decembar i u rekordnom roku smo konstituisali Skupštinu. Predsednik određuje datum konstituisanja skupštine, a ne formiranja vlade. Formiranje vlade određuje neko drugi, a ne predsednik. Meni datum određuje DSK, nema nesporazuma. Sastanci će se održavati i biće konsultacije. U međuvremenu intenziviramo razgovore „, rekao je Kurti na sednici Glavnog odbora stranke.

On je dodao da očekuje da će sledeće godine formirati koaliciju koja će upravljati zemljom i da se PS pokazao velikodušnim, ali su iz DSK odbili njihove predloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari