Mustafa: Nema koalicione vlade Kosova ako se ne prihvate naši zahtevi 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je izjavio da na večerašnjem sastanku s liderom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem nije postignut sporazum o koaliciji i da DSK insistira da dobije mesto predsednika Skupštine Kosova bez čega, kako je rekao, neće biti koalicije.

„Ostajemo otvoreni ukoliko PS kao prva partija na izborima, prihvati naše zahteve za koaliciju. Mi smo svakog trenutka spremni da postignemo dogovor o koaliciji i obećavamo da će to biti sporazum koji će doprineti zemlji, borbi protiv kriminala i korupcije, ekonomskom razvoju i daje odgovor na zahteve građana i poverenje koje smo dobili“, kazao je Mustafa.

Potpredsednica PS i poslanica Aljbuljena Hadžiu je kazala da i na ovom sastanku nije postignut dogovor, dok je učešće ambasadora „velike petorke“ po njenim rečima bilo u cilju njihovog informisanja o toku razgovora, a ne da se oni uključe u postizanje sporazuma.

„Želela bih da mogu da kažem da je postignut sporazum, ali ne mogu jer, kao što znate, DSK insistira na svom predlogu od 8. januara. Posle tog datuma mi smo kao PS dali dva nova predloga koje je DSK odbio“, kazala je Hadžiu.

Ona je rekla da nema sporazuma upravo zbog insistiranja DSK za povratak procesa na stanje pre 26. decembra prošle godine kada je izabran predsednik Skupštine Kosova.

„Za nas kao PS to je neprihvatljivo. ‘Kvintu’ smo upoznali s našim stavovima i želeli smo da ih obavestimo o sadašnjem stanju. Ja danas ne mogu da kažem da su sastanci završeni pošto imamo još nedelju dana na raspolaganju za sastanke i finalizaciju sporazuma. Ja ne mogu da dam garancije da će biti sporazuma, ali mogu da u ime PS garantujem naše angažovanje u tom pravcu“, kazala je Hadžiu.

Kazala je da PS ne razmišlja o koaliciji ni s bilo kojom drugom strankom, sem sa DSK.

„Građani Kosova su 6. oktobra odlučili o promeni, u najvećem broju su podržali PS i Aljbina Kurtija kao kandidata za premijera. Mi smo i pre i posle izbora jasno stavili do znanja da jedinog partnera imamo u DSK, dakle mi nemamo drugog partnera“, kazala je ona.

Svaki neuspeh u postizanju sporazuma, rekla je ona, favorizovaće predsednika Hašima Tačija jer će tada „svi štetni scenariji biti na stolu“.

Ocenjujući zahtev za smenjivanje predsednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce, Hadžiu je rekla da do toga ne može doći.

„Pre izbora predsednika Skupštine 26. decembra za DSK je najvažnija bila funkcija predsednika Kosova, sada posle izbora Konjufce za njih su najznačajnije funkcije predsednika parlamenta i predsednika Kosova“, kazala je ona i pozvala DSK da se angažuje na postizanju koalicionog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari