Mustafa: Nisu propali pregovori već strategija Samoopredeljenja da za neuspeh okrivi DSK 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je večeras ocenio da nisu propali pregovori o stvaranju koalicije između njegove stranke i Samoopredeljenja (PS), već da je propala strategija PS da se za neuspeh okrivi DSK.

Mustafa je na „Fejsbuku“ napisao da za on i DSK smatraju da pregovori nisu propali.

„Nego je propala strategija Samoopredeljenja da pred javnošću sebi obezbedi epitet širokogrude i principijelne strane u pregovorima, a da za neuspeh okrivi DSK“, napisao je Mustafa.

On je napsao da je Samoopredeljenje odbacilo sva „pravila o kojima su se dogovorili“.

Mustafa ocenjuje da PS nije pobedio i dobio sve odgovornosti, nego ih je dobio i DSK.

„Zato su naši zahtevi zasnovani i zasnivaju se na uravnoteženoj podeli odgovornosti, shodno rezultatima izbora od 6. oktobra“, smatra on.

Po njemu, zahtev PS da u zamenu za davanje podrške predsedniku od strane DSK dobije više ministarstava, „nije princip već tendencija da se što više dobije“.

„Mi mislimo da balansirana podela odgovornosti, shodno rezultatima izbora ima ovu formulu: predsednik Skupštine Kosova, predsednik Kosova – kada ta funkcija bude slobodna, treba da pripadnu DSK kao i polovina Vlade, ako PS želi podršku DSK da dobije vođenje i polovinu Vlade“, napisao je on ističući da u suprotnom podela ne bi bila uravnotežena.

Mustafa je na kraju napisao da su on i DSK „spremni za pregovore“.

Lider DSK je za sutra pre podne zakazao sednicu Predsedništva stranke na kojoj će, kako se očekuje ponovo na dnevnom redu biti dijalog o koaliciji sa PS.

Lider pokreta Samoopređeljenje (PS) Albin Kurti potvrdio je večeras da nema dogovora o vladajućoj koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) i dodao da ne želi nove izbore.

On je u video-poruci koju je objavio na „Fesjbuku“ rekao da je njegova stranka napravila pet kompromise, ali da DSK nije bila spremna za to.

Kurti je rekao da je DSK sinoć odbila predlog za kompromis koji joj je dostavljen, i da se sutra ide na konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova bez kompromisa.

Izneo je da je u predlogu koji je dao u ponedeljak, bilo „pod jedan“ da PS, kao pobedničkoj stranci, pripada mesto predsednika i prvog potpredsednika kosovskog parlamenta, ali da je spreman da prihvati da predsednik Skupštine Kosova bude iz DSK, dok bi PS pripala mesta dva potpredsednika.

Kurti je rekao da je predlog bio da se položaj predsednika Kosova ostavi za kasnije, ali da ukoliko DSK insistira na toj funkciji, onda PS traži Ministarstvo unutrašnjih poslova „koje je od životnog značaja za ostvarivanje programa PS i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

Kurti je rekao da bi DSK dobio pravo da predlaže kandidata za predsednika Kosova ako se prethodno ne obezbedi nezavisni i nestranački kandidat koji je prihvatljiv za sve.

„O predlogu kandidata iz DSK saglasnost treba da da i Samoopredeljenje“, kazao je Kurti.

Treći predlog je podrazumevao da pošto je DSK zahtevao da se Ministarstvo kulture, omladine i sporta podeli, onda bi Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije pripadala kultura, dok bi sporta pripadao Ministarstvu zdravlja.

Po tom predlogu, srpskoj zajednici bi pripadalo ministarstvo za povratak i zajednice dok bi ministarstvo regionalnog razvoja pripalo nesrpskim manjinama.

„Želimo da odgovornost vlasti podelimo pošteno i velikodušno, odričući se mesta pobednika (predsednika Skupštine), dajući drugoj strani polovinu programa i polovinu vlade“, rekao je Kurti.

On je dodao da želi da se „ovih dana uspostavi nova vlada, a da će ipak morati sačekati“.

Prema njegovim rečima, čekanje košta državu, društvo, ekonomiju, ali su „primorani da čekaju jer ne žele nove izbore“.

„Ono što želimo su nove institucije, a do toga možemo doći samo ako se u razgovorima o formiranju vlade, obe strane vode vrednostima transparentnosti, pravde i osećaja građanske i patriotske dužnosti“, rekao je Kurti.

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova je zakazana za sutra, 26. decembar, u 15 časova.

Na toj sednici treba da se potvrde mandati poslanika, potom oni treba da polože zakletvu i zatim će biti izabrani predsednik i pet potpredsednika Skupštine Kosova – tri iz redova albanskih i stranaka i po jedan iz redova srpske i drugih manjinskih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari