Na Brnjaku i Jarinju blokirano i mirno, na Merdaru gužva, vozači čekaju probne tablice 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Od jutros je na na dva prelaza na Severu Kosova, Brnjaku i Jarinju mirno, putevi su i dalje blokirani, te nema putničkog saobraćaja osim prelazaka pešice, dok su na prelazu Merdare već gužve za probne „RKS“ tablice, uz pomoć kojih je od ponedeljka jedino moguće ući na Kosovo.

Kako je objavio internet portal Kossev.info, u neposrednoj blizini prelaza su, kao i juče, raspoređene specijalne jedinice kosovske policije. Na prelazu Brnjak jutros je stiglo pojačanje od još pet blindiranih vozila, koja su raspoređena dva kilometra niže od prelaza.

„Na Merdaru su već velike gužve onih građana koji čekaju probne tablice RKS, a imaju vozila sa srpskim tablicama. Izdavanje se obavlja u montažnom objektu sa kosovske strane u neposrednoj blizini samog prelaza“, navodi Kossev.info.

U opštinama na severu još ima automobila sa registracijama iz centralne Srbije i srpskih registracija gradova sa Kosova. Kako je potvrdio kosovski MUP, građani od danas mogu da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila na svim prelazima.

„Oni građani koji nastavljaju da voze na izlazu sa Kosova ka (centralnoj) Srbiji, mogu da koriste srpske tablice. Međutim, na ulazu i u saobraćaju unutar Kosova moraju da koriste privremene tablice RKS“, navelo je to ministarstvo.

Privremene registarske tablice moraju da budu istaknute na vidljivim mestima na automobilu i za ove tablice taksa iznosi pet evra, a važe 60 dana. Vozači istovremeno dobijaju sertifikat kao zamenu za potvrdu o registraciji vozila.

Jutros je na Jarinju oko 30 kamiona i nekoliko kombi vozila čeka da uđe na Kosovo, a prelaz je bio moguć jedino pešice.

Transparenti sa natpisom „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“ postavljeni su na prelazu Jarinje i u severnom delu Кosovske Mitrovice, preneli su mediji.

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare oduzimaju tablice sa oznakama sa severa Кosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzmu probne tablice i da plate taksu.

Danas u 10 časova u Beogradu će biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, povodom situacije na administrativnim prelazima i odluka Prištine.

Na prelazu Jarinje i u severnom delu Severne Mitrovice postavljeni transparenti

Transparenti sa natpisom „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“ postavljeni su na prelazu Jarinje i u severnom delu Severne Mitrovice, preneli su mediji.

Na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare oduzimaju tablice sa oznakama sa severa Кosova, a vozila sa oznakama iz Srbije moraju da uzmu probne tablice i da plate taksu od 5 evra za period od dva meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari