Na platou govore Rada Trajković i Branislav Trifunović 1

Savez za Srbiju pozvao je preko društvenih mreža na novo okupljanje u subotu 12. januara u 18 sati u Beogradu pod sloganom „Jedan od pet miliona – počelo je“.

Najavljeni govornici su Rada Trajković, opoziciona političarka sa Kosova i glumac Branislav Trifunović, koji je bio govornik na svakom od pet dosad održanih subotnjih protesta od 8. decembra. I ovo okupljanje počeće u Beogradu na platou ispred Filozofskog fakulteta, a još nije poznato da li će unapred biti objavljena maršruta šetnje. Prema dosadašnjem iskustvu, povremeno se sa mejl adres „stopkrvavimkošuljama“ pošalje medijima unapred maršruta i podseti na zahteve, a ponekad ne. Savez za Srbiju nije formalni organizator protesta, već kao organizatori istupaju studenti i mladi aktivisti koji su vodili tromesečni svakodnevni Protest protiv diktature nakon predsedničkih izbora 2017. Grupa Protiv diktature nastala tada je pridružena članica Saveza za Srbiju.

Uoči okupljanja u Beogradu, kao što je naš list već najavio, danas (petak) 11. januara biće u Nišu održan protestni skup skup „Stop teroru – za Niš bez straha – 1 od 5 miliona“. Bilo je pokušaja Nove stranke Zorana Živkovića koja nije formalno članica Saveza za Srbiju, ali je podržala zajedničke zahteve opozicije za fer izbore, da i prošle subote, istovremeno kada i u Beogradu, pokrene okupljanje, ali nije bilo značajnog odziva.

Današnji skup u Nišu zakazan je za 18 časova na Trgu kralja Milana u tom gradu. Kao i u Beogradu, oni koji na skup pozivaju preko društvenih mreža pozvali su građane da dođu bez stranačkih obeležja.

U ime organizatora istupa Pokret mladih „Za Niš bez straha“. Kako javlja agencija Beta, skup će početi odavanjem pošte nastradalima u nesreći na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova, ali i odavanjem pošte, kako se navodi „svim žrtvama“ vlasti.

U saopštenju za medija Pokreta navodi se da se protest organizuje „nakon dugogodišnjeg terora, vladavine strahom i bahatom nesposobnošću vlasti, kojima su građani Niša izloženi, a koji je kulminirao užasnom nesrećom na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova“.

Najavljeno je da će biti izneto devet zahteva, a zatražiće ostavku ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, oslobađanje zarobljenih medija i stvaranje nezavisnog regionalnog servisa u Nišu. Zahtevi su i da se svi pružni prelazi u Nišu obezbede rampama i svetlosnom signalizacijom, da se stane na put partijskom zapošljavanju i da se rasvetle svi slučajevi paljenja automobila u Nišu. Pokret će zatražiti da se zaustavi isključenje struje socijalno ugroženim građanima i da javni izvršitelji ne postupaju u sporovima koji se vode protiv socijalno ugroženih građana.

Vraćanje Aerodroma, Elektrodistribucije i Regionalne privredne komore gradu Nišu takođe je jedan od zahteva „Za Niš bez straha“.

Kako se navodi, organizovanje protesta podržali su Savez za Srbiju, Pokret Dosta je bilo, Pokret slobodnih građana i sindikat Sloga.

Podrška penzionera

Udruženje Sindikata penzionera Srbije saopštilo je da pruža punu podršku mirnim i nenasilnim građanskim protestima jer je iznet i zahtev da se penzionerima vrati svaki dinar penzija, koje su smanjene 2014. godine i pozvala svoje članove da se pridruže protestima ako mogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari