Bujanovac

On je FoNetu rekao da je to dogovoreno na današnjem sastanku, kada je odlučeno i da bude formirana komisija predstavnika svih političkih stranaka koja će pripremiti tu izjavu.

„Zahtevi će biti poštovanje potpunog reciprociteta sa severom Kosova i onim što Srbi koji žive tamo dobiju na predstojećem dijalogu u Briselu“, rekao je Mustafa. Upitan da li Albanci sa juga Srbije očekuju da će neko od njihovih predstavnika biti u pregovračkom timu Prištine u Briselu, Mustafa je odgovorio da „ne mora biti naš predstavnik u pregovaračkom timu“.

„Mi ćemo dati potpuni mandat institucijama Repubike Kosovo da, umesto nas, pregovaraju da na recipročan način sve što će dobijati Srbi sa severa Kosova dobiju i Albanci u Preševskoj dolini“, objasnio je Mustafa.

Ovo je drugi sastanak predstavnika albanskih političkih stranaka sa juga Srbije, čiji je inicijator bio upravo Mustafa. Prvi je održan 5.jula u Preševu i nisu mu prisustvovali predstavnici dve vladajuće stranke u toj opštini, Alternativa za promene i Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca, ali su i njihovi predstavnici danas bili na sastanku u Domu kulture u Bujanovcu.

Skupština albanskih odbornika, zakazana za subotu, prvi put će biti održana u Bujanovcu, budući da su proteklih godina sednice održavane isključivo u Preševu.

Inicijativa za njeno održavanje je pokrenuta još u vrem ekada su vojni avioni nadletali Preševo, ubrzo posle incidenta sa hapšenjem šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Рurića u severnom delu Mitrovice.