Namerna tišina u parlamentu do beogradskih izbora 1Foto: Fonet/ Božidar Petrović

Skupština Srbije najverovatnije do 4. marta neće raditi.

Vlast je ponovo blokirala rad Skupštine Srbije kako se u kampanji za beogradske izbore ni u ovoj instituciji ne bi čula ni videla opozicija, bez obzira što na skupštinsku raspravu čeka oko 150 zakona, od čega čak četrdesetak koje je predložila Vlada Srbije u novembru i decembru prošle godine, smatraju predstavnici opozicije. Međutim, naprednjak Veroljub Arsić, potpredsednik Skupštine Srbije, kaže da procedura nijednom rečju nije prekršena, jer je u toku vanredno zasedanje.

„Kad nema redovnog zasedanja, predsednik parlamenta zakazuje zasedanje na zahtev Vlade Srbije ili na zahtev trideset poslanika. Ali takvog zahteva nema, pa prema tome nema ni sednice parlamenta“, kaže Arsić za Danas, negirajući da tišina u parlamentu Srbije ima bilo kakve veze sa kampanjom za beogradske izbore.

Za opoziciju je ipak mnogo „slučajnosti na jednom mestu“. Navode da je parlament bio blokiran u vreme parlamentarnih izbora pre dve godine, kao i u vreme prošlogodišnjih predsedničkih izbora, a činjenica je i da je po broju radnih dana parlament najmanje radio prošle godine u odnosu na poslednjih petnaestak godina.

„Bojim se da ćemo ove godine, ipak, zabeležiti rekord u neradu, jer vlast uvek za to nađe opravdanje. Sada je opravdanja – kampanja je. Ali izbori su za Skupštinu grada Beograda i nemaju nikakve veze sa tema o kojima treba da se raspravlja u parlamentu. Jasno je da je namera vlasti potpuno obesmišljavanje parlamenta“, kaže Marko Đurišić, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića.

Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije, smatra da je vlast suspendovala parlament kako opozicija u izbornoj kampanji za gradske izbore ne bi postavljala neugodna pitanja u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i arčenjem para na naprednjačke kič projekte.

Ovako, navijačkim stilom, kaže Rašković Ivić, oni vode kampanju, sami sebe pitaju i na ta pitanja odgovaraju, optužujući sve redom za vlastite neuspehe.

Opozicioni poslanici podsećaju da je još sredinom decembra najavljivano hitno usvajanje Izmene i dopune Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji kojim je previđeno da akt o sistematizaciji i uređenju radnih mesta donosi direktor BIA uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije, ali da se o njemu uprkos najavama još nije raspravljalo. Stav opozicije je da to nije stoga što je zakon loš i što su sve relevantne institucije to rekle, već da se ne bi, u jeku kampanje, čule negativne kritike na račun vodećih naprednjaka.

„Postoji samo jedan jedini razlog za nezakazivanje sednica Skupštine u situaciji u kojoj gomila zakona čeka da bude doneta – strah vladajuće koalicije od argumentovane rasprave usred kampanje za beogradske izbore, koja bi do građana i birača doprla preko direktnih prenosa zasedanja na nacionalnoj frekvenciji“, kaže Branka Stamenković, poslanica Dosta je bilo.

Balša Božović, zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke, ističe da su sve institucije zarobljene i u rukama Marijana Rističevića, Maje Gojković, Martinovića, Vulina i Aleksandra Vučića, a da parlament ne radi kako bi se nesmetano nastavila pljačka građana i Srbije.

Poslanici Dveri ocenjuju da bi režim najviše voleo da opozicija ne postoji, osim takozvane opozicije kao što su Čeda i Čanak (Čedomir Jovanović i Nenad Čanak).

Zoran Živković, poslanik i lider Nove stranke, smatra da je nezakazivanje sednice parlamenta evidentan dokaz da je prisustvo opozicije u parlamentu nešto čega se vlast plaši i da zato iznalazi razloge za opstrukciju parlamenta. „Pravno formalno vlast može da kaže – mi smo u vanrednom zasedanju, jer redovno počinje 1. marta, ali ne mogu da kažu da Vlada Srbije nije predložila zakone i da ne postoje opozicioni zakoni u proceduri. Samo ja imam nekoliko zakona koji čekaju na raspravu“, napominje Živković

Poslanik i analitičar Đorđe Vukadinović ocenjuje da nezakazivanje sednice parlamenta pokazuje koliko je vlast slepa i onoga što se tiče procedure i normalnog institucionalnog funkcionisanja sistema. „Sve je podređeno interesima aktuelne vlasti. Ako vlast proceni da će im skupštinska zasedanja štetiti, onda sednice naravno neće ni biti. Taj njihov strah od glasa opozicije je istovremeno i dokaz da su neosnovane sve sugestije koje idu ka tome da bi opozicija trebalo da napusti parlament“, zaključuje Vukadinović.

Opozicija primećuje i da, uprkos njihovim zahtevima, nije zakazana čak ni sednica odbora za Kosovo i Metohiju, uprkos tragičnim okolnostima pod kojima je ubijen Oliver Ivanović. Na naše zahteve odgovoreno je ćutanjem, zaključuje opozicija.

Ana Brnabić i Viktor Orban u petak na sednici dve vlade

Premijerka Ana Brnabić predvodiće Vladu Srbije na zajedničkoj sednici sa Vladom Mađarske, koja će biti održana u petak, 9. februara, u Budimpešti, saopštila je Vlada Srbije. Premijeri i ministri dve vlade razgovaraće o zajedničkim projektima, regionalnoj saradnji i unapređenju sveukupnih odnosa Srbije i Mađarske. Planirano je i potpisivanje sporazuma između dve vlade, navodi se u saopštenju. Kako je najavljeno, Brnabić će sa premijerom Mađarske Orbanom učestvovati i na Poslovnom forumu Mađarska – Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari