Naprednjaci napustili sednicu uoči glasanja 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

Deset odbornika Demokratske partije, osam Partije za demokratsko delovanje, četiri iz Pokreta za demokratski progres, te tri odbornika iz Grupe građana Arbera Pajazitija, bilo je dovoljno da se formira nova koaliciona vlast u Bujanovcu sastavljena isključivo od predstavnika albanskih političkih partija.

Kandidat PDD Enver Ramadani izabran je za predsednika lokalnog parlamenta tajnim glasanjem u kome nisu učestvovali predstavnici srpskih političkih partija SNS, SPS, kao i dve romske partije.

Sednica je održana u velikoj sali Doma kulture „Vuk Karadžić“ uz poštovanje svih mera socijalne distance i nošenja zaštitnih maski. Odbornici naprednjaka napustili su sednicu uoči glasanja za predsednika lokalnog parlamenta.

Nenad Mitrović, šef odborničke grupe SNS i narodni poslanik iz Bujanovca, za Danas objašnjava da je „izigran prethodni dogovor o participaciji Srba u lokalnoj samoupravi“.

– Naprednjačka lista je osvojila deset odborničkih mesta isto koliko i Demokratska partija Nagipa Arifija. Mi smo prethodno postigli dogovor u razgovorima na lokalu o formiranju multietničke koalicione vlasti, a onda je usledio poziv iz Tirane i sve se za samo nekoliko dana promenilo na štetu, pre svega zajedničkog suživota Srba i Albanaca – objašnjava za Mitrović.

Direktan uticaj na formiranje lokalne vlasti u Bujanovcu imao je v. d. šefa diplomatije Albanije i ministar za kontakte sa EU Gent Cakaj. On je u Tirani, kako priznaju i sami albanski politički lideri iz Bujanovca „sve njih pozvao na hitan sastanak“.

Nakon sastanka bio je pun reči hvale za predstavnike lokalnih albanskih partija.

– Albanske političke stranke već su zaključile sporazum o zajedničkom upravljanju u Bujanovcu. Ovo je skoro najznačajnije dostignuće koje smo zajedno postigli u Dolini: Bujanovcem će Albanci pravilno upravljati i neće zavisiti ni od koga drugog, osim od albanske većine – funkcioner u kabinetu Edija Rame, navodeći poimenice zahvalnost čelnicima pet partija koje čine vladajuću većinu u Bujanovcu.

Urednik portala Bujanovačke, novinar Nikola Lazić za naš list navodi da „odgovor kako su srpske partije u prvom redu SNS ispali iz kombinacije za vlast u Bujanovcu ne treba tražiti u Srbiji“.

– Najvažnije je da ma ko bio na vlasti, a u ovom slučaju to su Albanci, treba očekivati da rade u interesu svih građana multietničke opštine Bujanovac. Od aktuelne političke vlasti ne očekujem da Srbi budu diskriminisani oko zapošljavanja, kao što mislim da ni vlast iz Beograda ne sme da prestane da pomaže ovoj opštini – kaže Lazić.

Uoči održavanja konstitutivne sednice SO Bujanovac, pojedini albanski mediji preneli su izjavu funkcionera SNS Nenada Mitrovića, po kojoj on navodno „najavljuje sankcije za vlast koja je samo u rukama Albanaca od strane Vlade Srbije“.

– To je izvučeno iz konteksta i ja to nisam rekao. Ono što je moj komentar to je činjenica da formiranjem jednonacionalne vlasti, dovodimo u situaciju da će time biti manji broj zainteresovanih investitora za ulaganje u opštinu Bujanovac, gde zajedno žive Srbi, Albanci i Romi – rekao je Mitrović za Danas.

Sastav

Parlament u Bujanovcu broji 41 odbornika. Na izborima su po deset odbornika osvojile liste Demokratske partije i SNS. Partija za demokratsko delovanje 8, Pokret za demokratski progres 4, Grupa građana Arber Pajaziti i SPS – JS 3, Demokratska unija doline 1 i dve romske grupe građana po jednog odbornika.

Mustafa: Albanci imaju dobru volju

– Na ovaj način se izbegava katapultirajuća zavisnost i kontrola partijske države koja je blokirala dijalog za ostvarivanje kolektivnih prava Albanaca na području Preševske doline. Ne zastrašuju nas preteće izjave lokalnih lidera SNS da će Bujanovac ostati bez ulaganja i investicija. To je ista SNS koja je potlačene Albance ostavila van lokalne vlasti, iako su deo lokalne vlade u Preševu. Bujanovac pripada svim svojim građanima, bez razlike. Stoga se radujemo pozivu predsednika Vučića, i doprinosu međunarodnih fasilitatora da nastave dijalog koji je blokirala Vlada, još bolju za integraciju Albanaca u državne institucije Srbije, kao i unapređenje svih prava običnih ljudi koji žive na ovom području – naveo je u pisanoj izjavi za Danas Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari