Naprednjaci naružili nastavnika istorije 1Foto: Sa protesta u Požegi, Miloš Jovanović

Požeški naprednjaci ne odustaju od omalovažavanja i vređanja građana koji učestvuju u požeškim protestima „1 od 20 huligana“, kako ih je ranije nazvao predsednik opštine Milan Božić (SNS), a koji su postali deo protesta „1 od 5 miliona“.

Na meti lokalnih naprednjaka našao se Miloš Jovanović, profesor istorije u Gimnaziji „Sveti Sava“, samo zato što je govorio na protestu koji je održan u subotu uveče. Ugledni profesor je na okupljanju, simboličnog naziva „Ja i dalje držim čas“ po uzoru na reči Miloja Pavlovića, profesora kragujevačke gimnazije koga su 21. oktobra 1941. godine Nemci streljali zajedno sa njegovim učenicima, nakon što je odbio njihovu ponudu da ga poštede, govorio o građanskom dostojanstvu, moralu, razumu i političkoj kulturi.

Profesora, koji nikoga nije vređao, naprednjaci su, svojim saopštenjem uoči protesta, optužili da je „svoje časno zvanje politizovao i stavio se u red onih koji su za svoj sitan interes spremni da ruše, vređaju i uništavaju sve što je u interesu građana“.

„Profesor koji će govoriti o moralu, poštenju i svemu onome što ne karakteriše političku grupu u koju se svrstao, nije ni najmanje imao ni obraza ni časti kada mu je rođeni deda promrzao i preminuo od nedostatka nege i osnovnih životnih potreba. Isto tako, profesor koji će da priča o tome kako treba urediti naš grad, nije znao kako da uredi svoju kuću, pa ona sada u ruševinama trune“, saopštili su požeški naprednjaci i na svojoj Fejsbuk stranici objavili fotografije te kuće, u nameri da moralno diskredituju profesora.

Nazivajući napad naprednjaka „bestidnim i niskim“, Inicijativa za Požegu, koja od februara prošle godine organizuje proteste protiv lokalne i centralne vlasti, poručila je da je „ponosna na to što je podržavaju ljudi poput profesora Miloša Jovanovića, jednog od najomiljenijih i najcenjenijih profesora požeške gimnazije koga se rado seća svaka generacija“.

„Činjenica da u svojim redovima na prste jedne ruke mogu da nabroje kadrove sa završenim državnim fakultetom, a da su privatne završavali za nekoliko meseci, u zavisnosti od platežne moći, daje svemu ovome još tužniju sliku. Njihovo neznanje, u kombinaciji s kriminalnim sklonostima, unazadilo je Požegu. S obzirom na to da je kasno za povratak u školske klupe u kabinet profesora Jovanovića, ostaje nada da će vaspitne mere nekih drugih ustanova dati svoj učinak“, saopštila je Inicijativa.

Napad na profesora su osudile i njegove kolege iz Požege, Arilja i Užica, koje su ga podržale javnim pismom sa više od 90 potpisa.

Uz ocenu da su „saopštenjem OO SNS Požega, ugled i dostojanstvo profesora Jovanovića grubo povređeni, zbog govora koji je održao na javnom skupu“, u pismu je navedeno da je saopštenje objavljeno pre profesorovog obraćanja na blagovremeno prijavljenom javnom skupu, što je, kako se ističe,“ denuncirajući pokušaj ograničavanja slobodnog iskazivanja stavova i ugrožavanja dostojanstvenosti pojedinca“.

„Takav napad je zaštitni znak naprednjaka i njihov pokušaj da zastraše našeg kolegu u njegovom pravu na slobodu govora“, kazao je za Danas Petar Matović, profesor u požeškoj gimnaziji i jedan od potpisnika javnog pisma, i dodao da je sadržaj saopštenja naprednjaka „besmislen“.

Istrajnost Požežana

Građani Požege su početkom februara prošle godine počeli spontano da se okupljaju na Trgu slobode, jer je lokalna vlasti pokušala da, za 12 miliona dinara iz opštinskog budžeta, kupi nelegalni objekat čiji je suvlasnik muž Zorice Mitrović, (SNS) predsednice SO Požega. Bez obzira na ucene, uvrede, pritiske i krivične prijave koje su čelnici opštinske vlasti podnosili protiv učesnika protesta, građani su uporni u zahtevima za smenu i krivično gonjenje lokalnih čelnika. Do sada je održan 21 protest, tokom kojih su obelodanjene nezakonite radnje predstavnika požeške vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari