Naprednjaci optužili Živkovića da je u koaliciji sa Plenkovićem 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Treći dan rasprave o amandmanima na izmene zakona o ratnim memorijalima poslužio je poslanicima vlasti i opozicije da ponovo prođu kroz istoriju, prisete se ratnih heroja, ali i da još jednom podvuku ko je patriota, a ko izdajnik, ko je pozivao na bombardovanje, a ko je branio srpski narod.

Naprednjaci su išli čak dotle da su Zorana Živkovića, lidera Nove stranke optužili da je u koaliciji sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, Stipom Mesićem, ali i Antom Gotovinom i da je pitanje trenutka kada će se Živković pridružiti „antisrpskoj histeriji podizanjem ruku u određenom pravcu“.

Polemiku vlasti i opozicije inicirala je Aleksandra Jerkov, poslanica DS koja je rekla da „kolege iz SNS pokazuju već tri dana da ih nije sramota što svojim amandmanima vređaju žrtve i njihove porodice, njihovu hrabrsot i sve ono što su oni uradili za ovu zemlju. “Sramota je drage kolege što ovaj igrokaz primenjujete i na ovaj zakon“, rekla je Jerkov, a nekadašnji demokrata, a sada naprednjak podsetio je da sve zatvorene fabrike i 400 000 ugašenih radnih mesta predstavljaju memorjale tuge i bede koju je za sobom ostavila DS građanima Srbije.

Kap koja je prelila čašu naprednjaka bila je diskusija Zorana Živkovića, lidera Nove stranke koji je rekao da je ponosan na ulogu nekih članova svoje porodice u istoriji Srbije, ali i na sebe jer je za “patriotski doprinos borbi protiv NATO agresije dobio zahvalnicu, a grad Niš kojim je upravljao tada veliku povelju Vojske Jugoslavije. On je pozvao kolege iz vladajuće koalicije da se uzdignu iznad primitivizma, kako se preci koji su u istoriji davali živote za zemlju ne bi stideli onoga što je danas srpska politika, odnosno vlast koju naprednjaci predstavljaju.

“Kada govorite o tim ljudima, vaše reči imaju značaj kao da govorite o novom delu za “Ajkulu”, ili o poskupljenju benzina i nečega u nekom hiper-marketu”, uzvratio je Vladimir Orlić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS, a naprednjak Aleksandar Marković ocenio je da ne može da ne primeti slučajnost, koja to zapravo nije da je upravo Plenković na isti način, kao Živković napao Srbe. “Živković se svrstao u red svog saradnika Stipe Mesića sa kojim obavlja zajedničku funkciju u slovenačkom institutu “Ifimes”, a to je zaboravio da kaže”, naveo je Marković, a njegova stranačka koleginica Milanka Jevtović Vukojičić otišla je korak dalje pa je navela da je Živković nakon ubistva Zorana Đinđića ušao u 12 000 domova i protivpravno i protivustavno priveo i zadržao 12 hiljada građana, a odštetu za to priovođenje nije platio Živković, već građani Srbije.

“Pridike nam drže oni koji su izvršili najveći transport Roma sa područja Beograda, raselivši oko 300 porodica tamo gde je Đilas odredio“, rekla je poslanica SNS, a radikalka Vjerica Radeta precizirala je da za razliku od Živkovića radikali nikada nisu bili izdajice , kukavice i lopovi.

“Glupi i zli su oni koji su 2016. godine nosili majicu sa likom Donalda Trampa, predsednika SAD, pozivajući da se za njega glasa ,a istovremeno optuživali SAD kako je najveći neprijatelj srspkog naroda i da sam ja sluga te iste države. Ne ulazim u to da li su se kolege prepoznale da li su glupi ili nešto drugo, ali vas molim da zbog Cara Lazara, Miloša Obilića, devet Jugovića, Prvog i Drugog svetskog rata i otporu koji je pružen agresoru 1999. godine ne kvarimo našu istoriju na koju treba da budemo ponosni“, rekao je Živković.

Poslanici Skupštine Srbije u četvrtak bi trebalo da se izjasne o trinaest predloženih zakona, među kojima su ratni memnorijali, izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom predviđeno je povećanje roditeljskog dodatka za prvo drugo .drugo, treće i četvrto dete, Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari