Naprednjaci u Skupštini: Danas je prestao da bude novina, postao je politički pamflet 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Poslanici vladajuće većine tokom rasprave o prestanku funkcije predsednika suda u sudovima opšte i posebne nadležnosti u Srbiji i prestanku funkcije predsednika suda u Prekršajnom sudu u Kruševcu i Pirotu ponovo su se obrušili na sudiju Apelacionog suda Milorada Majića dovodeći ponovo u pitanje njegov profesionalni integritet, a na meti kritike poslanika vlasti ovoga puta našao se i dnevni list Danas.

Ocenjeno je da je Danas odavno postao politički pamflet jedne grupacije stranaka i da medijskom manipulacijom od Majića želi da napravi žrtvu samo zato što “se Aleksandar Martinović u raspravi o Tijaninom zakonu usudio da maliciozne i zlurade Majićeve komentare nazove pravim imenom, licemerjem i lažnim humanizmom”.

Raspravu o sudiji Majiću ponovo je incirao Marjan Rističević, poslanik sa liste SNS koga je zanimalo kako je moguće da je ovaj sudija Apelacionog suda, tokom najčudnije reforme pravosuđa preskočio Viši sud, pa odmah otišao u Apelacioni, iako nikada nije u sudskoj praksi rešavao žalbe.

“Čudan je taj napredak u vreme čudne reforme pravosuđa. Ali nisam znao da je taj sudija Majić toliko neobrazovan da ne zna ni Ustav. Kaže taj sudija na Tviteru – kako je moguće da poslanik  izgovara da je sudija uzeo novac za poresudu, a da na to niko od nadležnih ne reaguje. Znači sudija se založio da uskrati moju slobodu govora, povredivši Ustav koji kaže da narodni poslanik ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u obavljanju poslaničke funkcije“, rekao je Rističević, podsećajući da je sudija Majić učestvovao u oslobađanju Gnjilanske grupe i da niko i nigde nije odgovarao zbog zločina nad Srbima.

Rističević je naveo da on sada može da pretpostavi da su Olivera Ivanovića sada ubili “ovi što nisu kažnjeni, ovi iz Gnjilanske grupe, iz Dreničke grupe, onih 2.208 albanskih terorista, onaj Veselji, Kurti, Brovina“.

“Društvo sudija je ćutalo, kuća za ljudska prava je ćutala. Svi su ćutali “, rekao je Rističević.

I naprednjakinja Jelena Žarić Kovačević osvrnula se “na brzo profesionalno napredovanje“ sudije Majića.

Navela je da je njegova biografija javna i da o njoj može da se govori, jer je on predsednik Upravnog odbora jedne nevladine organizacije Centra za pravosudna istraživanja.

“Sa kojim pravom jedan sudija u emisiji kritikuje poslanike koji će glasati za određene predloge zakona u danu za glasanje. Da li to znači da se na taj način vrši pritisak na narodne poslanike i na parlament u celini, ali je u medijskoj mašineriji sudija Majić proglašen žrtvom, a Aleksandar Martinović i Maja Gojković dežurnim krivcima. Tako se u dnevnom listu Danas to opisuje na sledeći način – Uvrede kojima su poslanici vladajuće stranke zasuli sudiju Majića, dovodeći u pitanje njegov profesionalni integritet, pa se u sledećoj rečenici kaže – poziv na linč i pokušaj da se ovaj sudija ućutka. Šta to znači, da li to znači da svako ko želi može da pita poslanike šta hoće, da ih krtitikuje i vrši pritiske na njih da glasaju za određene predloge zakona. Ali kad mi postavimo pitanje to je onda linč”, zaključila je Žarić Kovačević, a pisanjem Danasa pozabavio se i naprednjak Aleksandar Marković koji je optužio Danas za orkestriranu kampanju protiv Vučića, Gojkovićeve, Martinovića i Rističevića.

Pokazujući list Danas on je pozvao poslanike da pogledaju kako izgleda taj „dnevni list” koji je odavno prestao da bude novina u pravom smsilu te reči, već je postao politički pamflet jedne stranke, odnosno jedne grupacije političkih stranaka.

“Pogađate u pitanju je Danas koji se danima bavi sudijom Majićem. Tu možemo da pročitamo saopštenje nekakvog CEPRIS-a. U tom listu Danas oglasio se i taj Majić, pa kaže ministarka mi je bila pripravnica, pa zna da li sam stručan ili ne. Ne znam kako ga nije sramota da se na ovakav način obraća i omalovažava Nelu Kuburović. Danas mu je dao i rubriku – ličnost dana, gde takođe nastavlja sa orkestriranim napadima na Aleksandra Martinovića, čiji je jedini greh što je kao narodni poslanik i to u raspravi o Tijaninom zakonu maliciozne i zlurade Majićeve komentare nazvao pravim imenom, licemerjem i lažnim humanizmom”, naveo je Marković.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović je rekao da su komentari o pritiscima vlasti na sudije „dnevno politički, marketinški“.

„Da je tako ukazuju i nedavni slučajevi. Za Kosmajca je postojala sumnja ali je oslobođen. Da li ga je oslobodio Vučić, Dačić ili sud“, rekao je Jovanović.

O dnevnom redu pričali su uglavnom radikali. Tako je poslanica SRS Vjerica Radeta kritikovala čitav proces prestanka funkcije sudija i izbor novih. Rekla je da se postupilo neozbiljno, „šalabajzerski“, jer poslanici sada treba da potvrde da je predsednicima sudova istekao mandat, ali će proći vreme dok se ne postave novi predsednici sudova.

„Mi smo danas na istoj sednici morali da govorimo o prestanku važenja ovih 114 funkcija i istovremeno da imamo predlog da raspravljamo o kandidatima za predsednike u svim ovim sudovima“, rekla je Radeta i pozvala sudije da se odupru pritiscima izvršne vlasti, poručujući da će im SRS pružiti pomoć.

„Još više od visokih funkcionera to čine lokalne kabadahije koje misle da im je sve dozvoljeno“, rekla je poslanica Radeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari