Naprednjak parafrazirao nacistički slogan 1Milošev venac: Kragujevac Foto: Milan Nikić

Svi znaju da je slogan: „Jedan narod, jedan Rajh (država), jedan firer (vođa) – („Ein Volk, ein Reich, ein Führer“) bio omljeni poklič nemačke nacističke partije. Ali, izgleda i da ne znaju baš svi.

Proteklog vikenda društvene mreže u Kragujevcu zapalila je parafraza ove izjave objavljena na Fejsbuk profilu Miroslava Petrašinovića, predsednika Skupštine grada i funkcionera Srpske napredne stranke.

Novinari portala Nova.rs uočili su na Petrašinovićevom Fejsbuku objavu koja glasi: „jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik”. Objavu prati i fotografija iz sportske hale (Niš ili Novi Sad) sa naznakom „Proširena sednica Izvršnog odbora SNS” rukovodstvom SNS-a, bilbordom stranke i članstvom u pozadini na tribinama i postavljena je na profil u petak, 16. jula.

Petrašinović je novinarima Nove.rs rekao da nije znao da je to bila parola Adolfa Hitlera i njegove stranke i odmah je potom objavu uklonio sa svog profila.

– Nisam znao da je to bio Hitlerov slogan, da sam znao ne bih ga upotrebio. Poruku koju sam želeo da pošaljem je bila da smo jedinstveni oko Srpske napredne stranke, kao državotvorne i najmasovnije stranke oko naše zemlje, koja nam je svima na prvom mestu i oko predsednika koji je i predsednik stranke i predsednik zemlje, rekao je Petrašinović. Objava je nestala ali ne komentari drugih korisnika i posetilaca Fejsbuka, od kojih su mnogi u stilu „da li je ovo moguće“ i „oni se više i ne kriju“.

Reagovali su i članovi Gradskog odbora Dveri saopštenjem u kome traže da Petrašinović podnese ostavku. Pitaju i Nikolu Dašića, gradonačelnika Kragujevca, „da li podržava ovu izjavu svog stranačkog kolege ili se ograđuje od nje?”, ističući da „oni nisu zaboravili nacističke zločine u Šumaricama”.

Do nedelje, 18. jula, po podne nije bilo nikakvog zvaničnog reagovanja od strane gradskih vlasti i lokalnog SNS-a a da li će Petrašinović snositi neke posledice zbog svoje „neobaveštenosti” (koja nije strana srpskim političarima i višeg ranga) i euforičnog oduševljenja predsednikom Vučićem tek će se videti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari