Foto: Logo

Kako je sapštila Narodna stranka, takođe žali što na pregovorima sa ovom kompanijom Niš zastupaju ljudi koji su se u proteklim godinama pokazali nekompetentnim, čak i nedobronamernim prema interesima građana, navodeći slučaj aerodroma.

Sa te strane, Narodna stranka sa nelagodom iščekuje rezultate razgovora pomenute kompanije i predstavnika grada, navodi se u saopštenju.

U kabinetu gradonačelnika kažu da će od 15 ponuđenih mogućnosti, biti izabrane tri koje će se implementirati u Nišu. Nažalost, i dalje nije poznato o kojim projektima je reč i kakvi bi to sistemi mogli biti instalirani, saopšteno je iz Narodne stranke.

S`obzirom na to da se konkretni podaci drže u tajnosti, kako se navodi, Narodna stranka strahuje da će od glamuroznog koncepta “pametnog grada” Nišlije dobiti jedino javno implementiranje naprednih nadzornih sistema. Inostrana korporacija će naravno dobiti mogućnost da bez ozbiljnih legalnih procedura ispituje i usavršava svoj proizvod, dok će režim dobiti priliku da dodatno zadire u privatnost građana Srbije, dodaju oni.

U saopštenju zahtevaju javnost ugovora, kako bi građani bili upoznati sa ponuđenim mogućnostima.

„Tražimo javnu raspravu na kojoj bi moglo da se čuje šta je tačno ideja koncepta ‘Niš – pametni grad’, dok po njegovim ulicama istovremeno psi lutalice razvlače kese sa đubretom a konjske zaprege ih balegaju“, dodaje se u saopštenju.

Kako ističu, smatraju da bi posle održavanja javne rasprave po ovom pitanju trebalo održati lokalni referendum, što je inače integralna stavka lokalnog programa Narodne stranke, na kome bi građani mogli da se izjasne za koje su od 15 ponuđenih mogućnosti, i da li uopšte prihvataju ideju da Niš postane “pametan grad” po meri aktuelne vlasti.

Povezani tekstovi