Narodna stranka: Razočarani smo dodelom ordena Svetog Save Vučiću 1Foto: FoNet/ SPC

Kao oni koji predanje Svetog Save smatraju za duhovni temelj našeg verskog, narodnog i kulturnog identiteta, osećamo potrebu i moralnu obavezu da izrazimo duboku razočaranost – u svoje i u ime brojnih vernika širom Srbije – činjenicom da je Aleksandru Vučiću dodeljeno najviše priznanje Srpske pravoslavne crkve, orden Svetog Save prvog reda, navodi se u pisanom saopštenju Narodne stranke.

„U godini kada, suočeni sa ozbiljnim izazovima, proslavljamo punih osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, iznad svega nam je potrebno jedinstvo. Aleksandar Vučić je, međutim, ličnost koja sa sobom donosi pre svega razdor i neslogu. Jedinstvo koje on ima isključivo je sa njegovim poslušnicima i istomišljenicima, ali ne i sa slobodnomislećim građanima Srbije“, ističe se u ovom saopštenju.

Kako su naveli, ne mogu, a da se ne zapitaju „čime je to Aleksandar Vučić zaslužio da ponese odličje Svetog Save na grudima?“

„Time što je tvrdio da na Kosovu i Metohiji nemamo ništa, pa ni kvadratni metar zemlje? Time što je kosovski zavet odbacio kao destruktivni mit? Ili možda time što je brojne ugledne jerarhe srpske crkve u više navrata, što lično, što preko svojih udvoričkih medija, javno klevetao i vređao?“, pitaju se iz Narodne stranke.

Kako kažu, oni cene napore velikog broja arhijereja za očuvanje jedinstva srpskog naroda kao i brigu za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

„Osećamo, međutim, obavezu da ukažemo da Aleksandar Vučić nije ličnost koja je ičim pokazala da deli isti ili makar sličan sistem vrednosti. Kroz gaženje Ustava Republike Srbije, otvoreno zalaganje za podelu, a samim tim i priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i kroz beskrupulozan obračun sa svojim neistomišljenicima, on je pokazao koliko mu je stalo do Kosova i Metohije, jedinstva i sloge“, ističe se u saopštenju.

Ne treba se, kako su rekli, zavaravati da će dodeljivanje ovog visokog priznanja da ga obaveže da svoje postupanje po ovim pitanjima promeni. Ako ga nije obavezao Ustav i Jevanđelje na kome se zakleo prilikom stupanja na predsedničku funkciju, napominju iz te stranke, teško da će ga ovo obavezati.

„Vučić je pokazao koliko poštuje našu crkvu time što se nije udostojio da se pojavi na centralnoj proslavi i liturgiji u Manastiru Žiča, zbog čega je Javni servis RTS u to vreme umesto direktnog prenosa ovog istorijskog duhovnog i kulturnog događaja emitovao zabavni program “Šarenica”. Svoje poštovanje prema ovoj instituciji on je pokazao i u govoru prilikom primanja ovog najslavnijeg odličja, kada je, sebi svojstvenim nedoličnim sarkazmom, napao arhijereje koji su se usprotivili odluci Sinoda SPC da mu se ono dodeli, kao i svoje političke neistomišljenike“, kaže se u saopštenju.

Oni su izrazili nadu da će Sveti Arhijerejski Sinod, kako su naveli, uvažiti glas svoje sabraće koji su svoje mišljenje o dodeli priznanja Vučiću pokazali tihim, ali masovnim bojkotom svečane akademije na kojoj mu je ono uručeno.

„Nadamo se i da će iznad svega uvažiti glas naroda, koji od njih očekuju da pokažu mudrost, smelost i dostojanstvo u svemu, pa i u postupanju prema autokratskom režimu Aleksandra Vučića. Samostalnost naše crkve treba da se slavi, ali i da se pokaže“, istakli su iz te stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari