Narodna stranka: Tužba protiv Vučića zbog policijskog časa 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Narodna stranka saopštila je danas da podnosi tužbu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog uvođenja policijskog časa i ograničenja slobode kretanja građana, garantovane Ustavom Srbije.  

„Vučić je proglasio pobedu nad koronom, a sada nas ponovo sve zatvara u kućni pritvor i namerava da po ko zna koji put svali odgovornost na građane Srbije. On je zbog njegovih lažnih izbora doveo građane u zabludu i ugrozio njihove živote“, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

„Pozivamo sve građane da u sredu, 8. jula, u 18 sati dođu na plato ispred Filozofskog fakulteta na protest protiv uvođenja suludog policijskog časa i da tom prilikom obavezno nose maske i budu na propisnom međusobnom rastojanju“, dodaje se u saopštenju.

Narodna stranka je pozvala građane i da podrže peticiju koju je moguće potpisati preko interneta i priključe se tužbi protiv diktature Aleksandra Vučića i gaženja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Policijski čas i zabrana građanima da izlaze iz svojih domova i u vanrednom stanju bile neustavne i nezakonite mere, koje su u mnogim konkretnim slučajevima imale karakteristike nečovečnog postupanja i mučenja, navodi se u saopštenju.

“U vanrednoj situaciji takve mere, takođe, nemaju nikakav osnov u pozitivnom pravu. Preduzećemo sve raspoložive pravne aktivnosti pred domaćim i međunarodnim sudskim instancama, uključujući i građanske tužbe, i tražiti ukidanje i zabranu ubuduće ovakvih mera, ali i pravično zadovoljenje zbog povrede ljudskih prava i sloboda”, navodi se u saopštenju.

Da podsetimo, SZS najavio je protest protiv policijskog časa za sredu, 8. jul u 18 sati na Platou Filozofskog fakulteta u Beogradu.

DJB upozorava Vladu Srbije i predsednika SNS-a da se repriza prolećnog maltretiranja građana ovog leta neće prikazivati.

Inicijativa Ne davimo Beograd ocenila je večeras da su mere najavljene za borbu protiv epidemije korona virusa „samo alibi“ i služe za „zataškavanje nesposobnosti vlasti i njihovog igranja sa životima građana Srbije“.

Pokret “1 od 5 miliona” saopštio je da poziva celokupnu opoziciju na zajedničko delovanje jer nasuprot sebe i nasuprot Srbije „imaju gangsterski režim koji je ponovo odlučio da narod utamniči na više od 48 sati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari