Narodna stranka u Užicu: Novi zahtev za inspekcijsku kontrolu „Užice-gasa“ 1Ivana Parlić Foto: Natodna stranka

Narodna stranka u Užicu je saopštila da je ponovo podnela prijavu Ministarstvu rudarstva i energetike, kojom je zatražila hitan inspekcijski nadzor u „Užice-gasu“.

Povod za to su, kako se navodi, sumnje te stranke da su merno-regulacione stanice tog akcionarskog društva, čiji osnivači su Grad Užice i kompanija „Jedninstvo“ iz Sevojna, puštene u rad bez upotrebnih dozvola.

Na prvu prijavu, koju je stranka podnela 7. decembra prošle godine, iz tog Ministarstva, odnosno Odeljenja za inspekciju opreme pod pritiskom u Sektoru za naftu i gas, odgovor je stigao posle dva meseca i pored činjence, kako se ističe, da se u Užicu desila eksplozija u zgradi, koja nije bila priključena na gasovod, i da su tom prilikom povređeni građani i uništena imovina.

„Ne samo da inspekcija nije reagovala hitno, već nije reagovala uopšte. Odgovor je da je za našu prijavu nadležna Građevinska inspekcija Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Grada Užica. Dobijeni odgovor ne možemo da uvažimo, s obzirom na to da je suprotan Zakonu o energetici, koji definiše prava i dužnosti pomenute inspekcije“, navodi u saopštenju Ivana Parlić, predsednica odbora Narodne stranke u Užicu.

U ponovljenom zahtevu, kako je dodala, traži se „bez odlaganja, inspekcijski nadzor u „Užice-gasu“ i da Minstarstvo, u skladu sa svojom zakonskom obavezom, utvrdi da li je od nadležnog organa pribavljeno odobrenje za puštanje u rad merno-regulacionih stanica“.

„Ponovljenu prijavu smo dopunili zahtevima da se proveri i to da li „Užice-gas“ redovno kontroliše nivo odorizacije gasa (dodavaje gasova sa mirisom), kao i to da li kućni gasni priključci u Užicu imaju upotrebne dozvole“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ta stranka, „saznanja o nelegalnim objektima „Užice-gasa“ iznela najpre u krvičnoj prijavi koju je, krajem oktobra prošle godine, podnela Višem javnom tužilaštvu u Užicu protiv Tihomira Petkovića, bivšeg gradonačelnika Užica, i Miće Mićića, vlasnika „Jedinstva“.

„Osnovano sumnjamo, ne samo da je nastankom „Užice-gasa“, nastao mehanizam za milionsko pljačkanje građana Užica, već i ozbiljan bezbednosni rizik po zdravlje, život i imovinu građana. Zato, bilo kakvo oglašavanje nenadležnosti ili zataškavanje afere „Užice-gas“ neće dati rezultate, već može samo da proširi listu saučesnika u pljački građana i ugrožavanju njihove bezbednosti“, zaključuje se u saopštenju.

Inače, Petković, koji je sada narodni poslanik SNS, ranije je demantovao optužbe Narodne stranke o tome da su građani, budžet i JKP Gradska toplana oštećeni načinom osnivanja i poslovanja „Užice- gasa“. (https://www.danas.rs/drustvo/petkovic-nema-finansijskih-steta-za-grad-u-osnivanju-uzica-gasa/).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari