Narodni blok poziva u zajednički front protiv "Mini Šengena" 1Foto: Narodni blok (Arhiva)

Lideri opozicione koalicije Narodni blok Velimir Ilić, Momir Stojanović i Miroslav Parović pozvali su danas u zajednički front protiv takozvanog Mini Šengena.

„Vlast u Srbiji se sprema da na samitu u Beogradu krajem januara finišira stvaranje zone tzv. „Mini Šengena“, a što u praksi praktično znači formiranje  neke vrste  labave konfederalne unije između Albanije, Severne Makedonije i Srbije. Bez bilo kakve javne debate, odluke Narodne skupštine i organizovanja poštenog referenduma, režim Aleksandara Vučića se sprema da državnost i suverenitet Srbije umanji i u jednom delu prenese na uniju koja se formira. Posebno je opasno to što se „mini Šengen“ planira na onom delu teritorije Zapadnog Balkana na kojem žive Albanci koji imaju javne i neprikrivene teritorijalne aspiracije prema Srbiji i to ne samo na teritoriji Kosova i Metohije“, navode u saopštenju.

Na ovaj način se, kako ističe Narodni blok, svi bezbednosni izazovi koje imamo dodatno usložnjavaju jer se stvaraju legalni preduslovi da „prljavi“ narko kapital nesmetano ulazi u našu zemlju i da se tim novcem kupuju nekretnine na jugu centralne Srbije, ali i u većim gradovima poput Beograda, Niša i Novog Sada.

„Nedopustivim je  i to da vlast krah svoje ekonomske politike i masovno iseljavanje stanovništva nadomešćuje ovakvim sporazumom i drugim takođe tajnim i netransparentnim ugovorima kojima se omogućava naseljavanje migranata na teritoriju Srbije“, smatra Narodni blok pitajući se šta njima koji se protive ovoj vlasti preostaje.

„Pre svega moramo izdejstvovati da se ova tema izdvoji iz predizborne kampanje koju režim svakodnevno intenzivno vodi i kojom pokušava da uguši sve glasove koji se protive uniji sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Na svaki način se mora boriti da se problematika „mini Šengena“ jasno predoči građanima uz snažan zahtev da se o članstvu Srbije u ovoj uniji može govoriti tek posle održanog poštenog referenduma na kojem bi mediji bili apsolutno otvoreni za debatu i na kojem bi moralo da se izjasni više od pedeset procenata od ukupnog broja birača u Srbiji. Da bi se ovo postiglo neophodno je što hitnije formirati široki društveno-politički front sastavljen od uglednih pojedinaca, političkih stranaka i drugih organizacija koje se protive ulasku Srbije u uniju sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Na ovaj način bi se formirala jedna realna i jaka politička snaga koja bi bila protivteža vlasti, a i predupredile bi se akcije režima koje se spremaju i u okviru kojih se planira da se preko podobnih grupacija izduvava energija protivnika „mini Šengena““, naglašava Narodni blok u saopštenju.

Najavljeni samit koji se za kraj januara planira u Beogradu treba da bude ključni dan u kojem treba pokazati jasnu volju naroda, smatraju oni i dodaju da ukoliko bi bili složni svi koji se protive „mini Šengenu“ nema nikakve dileme da će režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem morati da ustukne.

„Pozivamo na dogovor i zajedničku borbu jer smo duboko svesni da je ovo tema oko koje ne bi smelo da bude podela niti jeftinog politikanstva. Jedinstveni društveno-politički front je imperativ, a građani će sigurno znati da prepoznaju svačije namere“, poručila je Koalicija Narodni blok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari