Nastavak razgovora dela opozicije u sedištu DSS 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Nova runda sastanaka dela opozicije trebalo je da počne juče oko 17 sati u prostorijama Demokratske stranke Srbije.

Pojedini učesnici potvrdili su za Danas uoči te diskusije da će glavna tema biti medijska situacija u našoj državi, ali nisu želeli da daju detaljniji komentar.

Kako saznajemo, dogovor je da se javno ne govori o detaljima sastanaka, koji se održavaju iza zatvorenih vrata. Prema saznanjima Večernjih novosti, juče je trebalo je da bude formulisan i prvi zajednički zahtev, najverovatnije da opozicija bude ravnopravno predstavljena na Radio-televiziji Srbiji.

Novu stranku je na jučerašnjem sastanku predstavljao predsednik beogradskog odbora Uroš Eleković, koji je za naš list poručio: „Dogovor, razgovor, dijalog – to su pozitivne smernice koje ukazuju na ozbiljnost shvatanja problema koje je opozicija uočila.“

– Sam čin da opozicija sedi razgovara oko tema koje nas okružuju pokazatelj je dobrog smera u kome se kreće sastanak opozicije, ali isto tako očekivanja i odgovornost je velika da se izađe sa konkretnim predlozima i strategijama. Dogovor je da sastanci budu tematski organizovani i za ovaj sastanka opozicije zadata je tema „Medijske prilike“, sa posebnim osvrtom na javne servise, naveo je Eleković.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, koji takođe učestvuje na navedenim okupljanjima opozicije, rekao je za Danas: „Nemam nikakvih očekivanja, samo dobru volju da podržim kvalitetne predloge i inicijative, ukoliko ih bude bilo.“

– Na ovim sastancima se ne odlučuje o pravljenju nekakvih saveza i koalicija, već je reč o pokušaju da se otvore neke teme od značaja za sve političke faktore i da se pronađu modeli rešenja, istakao je Grbović.

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, izjavio je u nedavnom intervjuu za naš list: „Sama ta činjenica, da se razgovara u normalnoj atmosferi, predstavlja ozbiljan iskorak. To je uostalom i osnovni preduslov da se nešto istinski postigne. A tema je mnogo, od medijske slike i izbornih uslova do kontrole izbora.“

– I upravo ćemo sada početi da konkretnije definišemo zahteve i način delovanja. Znam da nema puno vremena ali isto tako nećemo ni žuriti. Čini se da je zajednički stav da se ide korak po korak i da budemo odgovorni prema ljudima. Drugačije i ne može jer je sve ovo proces koji zahteva vreme, ukazao je Jovanović.

Tadićeva inicijativa

Prvi sastanak dela opozicije zakazan je, podsetimo, na inicijativu bivšeg predsednika Srbije i aktuelnog lidera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića u prostorijama SDS-a polovinom septembra. Tadić je tom prilikom poručio da nema nameru da bude lider, koordinator ili moderator eventualnog budućeg zajedničkog delovanja opozicije, uz napomenu da se zalaže za nastup u više kolona. Naredne runde sastanaka održane su u prostorijama Nove stranke i PSG-a. U razgovorima dela opozicije trenutno učestvuju SDS, PSG, Nova stranka, Ne davimo Beograd, Dosta je bilo, pokret Jedan od pet miliona, Zelena stranka i organizacija Čuvari Starog grada. Udružena opozicija Srbije, nakon prvog sastanka, nije se više odazvala razgovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari