Mali: Uvodi se fleksibilniji sistem zapošljavanja u javnom sektoru 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu u načelu o setu ekonomskih zakona, a sednica se nastavlja sutra u 10 sati raspravom o Predlogu zakona o budžetu za 2021. godinu u pojedinostima.

Poslanici Skupštine Srbije danas su počeli razmatranje Predloga zakona o završnom računu budžeta Srbije za 2019. godinu i kako je objasnio ministar finansija Siniša Mali ta godina je završena fiskalnim suficitom od 13, 4 milijarde dinara, a učešće javnog duga u BDP bilo je 52 odsto.

Ukupni javni dug iznoisio je 23 milijarde evra. Ministar finansija objasnio je da Srbija četiri godine ima suficit u budžetu i da je to razlog zahvaljujući kom je Srbija uspešno mogla da se nosi sa pandemijom.

Predastavljajući Zakon o budžetskom sistemu koji je takođe pred poslanicima, ministar Mali je rekao da se tim zakonom definiše procenat povećanja plata od pet odsto za medicinske radnike i tri odsto za sve ostale u javnom sektoru .

„Veoma važna stvar je i što se ovim zakonom napušta princip kontrole zapošljavanja u javnom sektioru i uvodi fleksibilniji sistem zapošljavanja, jedino ograničenje je da broj zaposlenih ne može da pređe 70 odsto od broja onih koji su napustili preduzeće“, rekao je Mali, koji je u cilju smanjenja duga najaviio pronalaženje strateškog partnera za Komercijanu banku, a deo od tih para biće upotrebljen za vraćanje starog duga.

„Ukoliko vratimo kredit ka Azarbežejanu za 2012. godinu, smanjićemo javni dug za 0,4 odsto“, rekao je Mali, napominjući i da će do 18. decembra, ukoliko zakoni dobiju podršku, svi penzioneri dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara.

Mali je rekao i da očekuje da će poslanici dati saglasnost za davanje garancije Unikredit banci za 3,2 milijarde dinara za izgradnju skijališta Brzeće-Mali Karaman, što bi trebalo da poboljša turizam Srbije.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad razmatranjem pratećih zakona Budžeta Srbije za 2021. godinu.

Pred poslanicima je Predlog zakona o završnom računu budžeta Srbije za 2019. godinu, izmene i dopune zakona o budžetskom sistemu i o javnom dugu.

Poslanici će razmotriti i Predlog zakona o davanju garancije Srbije u korist UniCredit Bank Srbija a.d. Beograd po zaduženju Javnog preduzeća „Skijališta Srbije” za izgradnju gondole Brzeće – Mali Karaman.

Na dnevnom redu su i izmene i dopune finansijskog plana republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2020. godinu.

Poslanici će na ovoj sednici odlučivati i o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora i to iz redova SPAS-a i tri predloga Saveza vojvođanskih Mađara.

Prethodno je skupština obavila načelni pretres o Budžetu Srbije za 2021. godinu i pratećim zakonima.

Kako je ranije najavljeno, o predloženim zakonima poslanici će glasati u četvrtak posle rasprave o amandmanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari