Nataša Vučković naslednica Šutanovca? 1Foto: FoNet DS

Od ponedeljka Demokratsku stranku do vanredne izborne skupštine vodiće predsednik i članovi Predsedništva u ostavci.

Predsednik Dragan Šutanovac i njegovi najbliži saradnici, potpredsednici Igor Salak, Nada Kolundžija, Branislav Lečić, Tamara Tripić i Jovan Marković, u nedelju na sednici Glavnog odbora podneće neopozive ostavke zbog lošeg rezultata na izborima u Beogradu od dva odsto.

Iako do izbora novog rukovodstva ima još nekoliko meseci, među demokratama se već sada razmišlja ko bi mogao da nasledi Šutanovca. Nataša Vučković, poslanica DS, i nekadašnja potpredsednica stranke, pominje se kao jedna od realnih mogućnosti.

Prema onome što se može čuti iz DS uoči nedeljne sednice, o terminu vanredne izborne skupštine na kojoj će se birati novo rukovodstvo, a koju će Predsedništvo stranke predložiti Glavnom odboru, još će se razgovarati, ali realno da bi ona mogla da bude održana u maju ili junu.

Kako nam je rečeno, dosta pripremnog i ozbiljnog posla treba uraditi do održavanja izborne skupštine, poput revizije članstva i uplaćivanja članarina, jer će pravo glasa imati oni koji plate članarinu. Paralelno sa pripremom izborne skupštine biće pripremani i izbori u Gradskom odboru DS u Beogradu čiji je predsednik Balša Božović prošle nedelje odstupio sa dužnosti.

Najverovatnije i najracionalnije, tehnički ali i finansijski bilo bi da se izbori u Beogradu i u celoj Srbiji održe istog dana. Glasanje će verovatno biti direktno, ali ni o tome još nije doneta odluka.

Božović je u petak gostujući na televiziji N1 rekao da će u narednih nekoliko meseci biti jasno da li će DS opstati. On je upozorio da ta stranka više nema pravo na grešku.

„Da li će DS biti veliki faktor u budućnosti, zavisi od toga da li će shvatiti potrebe građana u budućnosti. DS ima samo još jednu šansu i treba pametno da je iskoristi“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, DS se lavovski borio u kampanji za beogradske izbore. On smatra da su birači poslali jasnu poruku da je postojala potreba za jednom prodemokratskom listom koja će se suprotstaviti Aleksandru Vučiću. Zato smatra da je moralo da bude uloženo više napora da se napravi jedna, zajednička prodemokratska lista, kako bi se građanima pokazalo da ima nade, i da se opozicija, kako kaže, ne bavi ličnim interesima i kalkulacijama. K

ako je dodao, nije saglasan sa ocenama da su lične sujete bile prepreka za ujedinjenje opozicije, poručujući da je namera DS-a bila ispravna, ali da im je procena bila loša. Božović je ohrabren pozivom stranaka i pokreta okupljenih oko Dragana Đilasa o pravljenju jedne prodemokratske jake kolone koja bi se suprotstavila Vučiću na narednim parlamentarnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari