NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga 1Jens Stoltenberg Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), ali samo u njihovom prvobitnom mandatu, preneo je danas RTK na srpskom jeziku.

„Od decembra 2017. jasno smo stavili do znanja da je ovaj potez (promena mandata) povučen u pogrešno vreme i da je odluka doneta protiv saveta NATO.

NATO nastavlja da podržava razvoj KBS pod njihovim prvobitnim mandatom, odnosno snagama za civilnu zaštitu“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za televiziju Klan Kosova.

„Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet preispituje nivo NATO angažovanja sa Kosovskim snagama bezbednosti. Rasprave među saveznicima o ovom pitanju su u toku“, objasnio je Stoltenberg.

On je rekao da je proces dijaloga Beograda i Prištine ključan za stabilnost na zapadnom Balkanu.

„Pozivamo Beograd i Prištinu da nastave sa naporima za normalizaciju odnosa, posebno kroz dijalog uz pomoć EU, usmeren na postizanje sveobuhvatnog, održivog i pravno obavezujućeg sporazuma, koji NATO nastavlja da podržava. To ostaje ključno pitanje za mir i sigurnost u regionu“, naglasio je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari