NDBG upozorava javnost na projekat izgradnje staze za skijanje na Avali 1Foto: Wikipedia

Inicijativa Ne davimo Beograd je upozorila javnost da planirani projekat izgradnje staze za skijanje na Avali sa pratećim sadržajem može značajno da ugrozi biljni i životinjski svet na ovoj planini.

“Dosadašnje iskustvo sa Javnim preduzećem “Skijališta Srbije” u kombinaciji sa Gradom Beogradom bolno nas podseća da budemo spremni za iznenadnu i masovnu seču šume i izgradnju znatno većih objekata od onoga što Zakon o zaštiti prirode i Uredba o režimima zaštite dozvoljavaju. Naime, JP “Skijališta Srbije” su nosilac skandaloznog projekta izgradnje žičare sa gondolama od Beogradske tvrđave (Kalemegdana) od Ušća”, navodi se u saopštenju.

Projekat “oživljavanja” Avale podrazumeva izgradnju skijališta na površini od 4,5 hektara, gde se pored ski staze duge 550 metara planira se i izgradnja ski lifta dužine 480 metara, poligona za početnike, boba na šinama, zip lajna, mini golf igrališta, avantura parka, fabrike snega za veštačko osneživanje staze i brojnih pratećih objekata.

Planina Avala je zaštićeno prirodno dobro, a brojni zabavni sadržaji koji su planirani bi se nalazili na delu Avale pod trećim stepenom zaštite.

U Inicijativi Ne davimo Beograd navode da će pratiti sve promene na Avali, a pozivaju građane da ih informišu o svim planovima i radovima, posebno na potezu od Mitrovićevog doma do podnožja Avale u pravcu Pinosave, gde je planirana ova investicija JP “Skijališta Srbije” od pet miliona evra.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

20 reagovanja na “NDBG upozorava javnost na projekat izgradnje staze za skijanje na Avali”

 1. Nije samo jedna staza, nego vise njih ui pravljenje novih padina krcenjem i zicare.
  Verovatno ce umesto sponenika, tu vec ima stepenice.

 2. A brate pustite nesto da izgrade, mozda je nesto i pametno. Ne moze biti da bas nista ne valja

  • Staze za skijanje na Avali? To je sigurno vic, a ne neki projekat koji se vodi.

   • Што, Алекс? Недостаје низбрдица, или снег, или близина потенцијалних смучара?… О чему се ради?

    • Previsoka prosečna temperatura i sa tim preveliki troškovi održavanja skijališta.
     To zna svako osim sns stručnjaka koji bi samo bacali pare, odnosno gradili za svoje procente.

     • Aко је инвестиција приватна (а, надам се да јесте), шта се Вас тиче је ли рентабилна?

    • ako neko doluči da vam oduzme imovinu kako bi investirao na vašem zemljištu da li bi ste rekli da je to ok, investicija je privatna, vi ste nebitni? Naravno da tada ne bi ste ćutali. Razmislite koliko dana godišnje imate sneg u Beogradu, pa ona vaša košava, to i skijalište ne idu zajedno. Razmislite koliko bi koštalo to osnežavanje, pa onda promislite da li je u redu da se seku šume zbog skijališta na planinici koja nije pogodna za skijalište. Mada, moram da priznam, Beogradu nedostaje more, ne bi bilo loše da razmislite šta ćete da poplavite i kako da osolite vodu, jer je dobro i more da imate u blizini.

 3. SNS ĆE izgraditi novu i bolju Avalu nego što je ova sada. Kako vam to nije jasno. Vesic samo traži projekte u koje može debelo da se ugradi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.