Neće Vučić ništa loše reći o Đukanoviću 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predstavnici pojedinih opozicionih partija u Srbiji različito gledaju na reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na dešavanja u Crnoj Gori, koji je izjavio da ne može da se meša u poslove druge države te da je potrebno birati reči.

Dok je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović očekivao odlučniju i žešću reakciju, potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić ukazuje na to da je pozicija Srbije u ovoj situaciji delikatna.

Stefanović u izjavi za Danas govori o Vučićevom lažnom državništvu i patriotizmu i postavlja nekoliko pitanja.

– Zar je iko očekivao da Vučić bude odlučan i žestok u odbrani naroda u protestu u Crnoj Gori? Može li neko da zamisli situaciju u kojoj je neki vladika uhapšen u Hrvatskoj i kako bi Vučić na to reagovao? Neće Vučić ništa reći loše o Đukanoviću jer ih vežu zajednički, veoma opipljivi interesi. Toliko o njegovom lažnom državništvu i patriotizmu – naveo je Stefanović.

Rašković Ivić ima blaži pristup.

– Pozicija Srbije je delikatna u odnosu na kršenje ljudskih prava Srba u Crnoj Gori i kršenje prava SPC u Crnoj Gori. Svakako treba zaštititi prava naših sunarodnika i prava SPC, ali treba diplomatski odmeravati reakcije, jer je Crna Gora suverena država koja bi interpretirala intenzivno uplitanje Srbije kao mešanje u unutrašnje stvari crnogorske države. I međunarodni faktor bi dao istu interpretaciju – objašnjava ona za naš list.

Kako dodaje, tek treba videti kako će se Vučić nadalje ponašati.

– Ostaje tek da se vidi hoće li Vučić umeti da na duge staze vodi balansiranu politiku zaštite Srba i SPC u Crnoj Gori bez „klackanja“ između populizma s jedne strane u cilju sticanja političkih poena na domaćem terenu, i ignorisanja situacije u Crnoj Gori u cilju sticanja poena kao „stabilokrata“ na međunarodnom polju – zaključuje ona.

„Aleksandar Vučić i njegovi novinari kao da vjeruju da će, kažu li istinu, dobiti rak. Prvo, nisam napisao da on i Srbija „vode biološki rat protiv Crne Gore“. On protiv Crne Gore ne smije povesti nikakav, pa ni biološki rat. Eno teksta na Al Džaziri, lijepo piše: izvršio je biološki napad. Jasno mi je da Vučiću više odgovara da polemiše sa onim što nisam nego sa onim što jesam rekao, ali to je manir nedostojan predsjednika bilo koje države, ili mjesne zajednice?“, komentariše za Danas Andrej Nikolaidis, novinar iz Crne Gore, pominjanje njegovog teksta na konferenciji za novinare predsednika Srbije u sredu u Kolubari.

Tada je Vučić, osvrćući se na tekst na Al Džaziri u kojem su, prema navodima srpskih novinara, optuženi i on i država Srbija da vode biološki rat protiv Crne Gore, rekao da na takve fantastične floskule nema šta da se odgovara.

Na pitanje Danasa šta, po njemu, Vučić i SPC pokušavaju da urade u Crnoj Gori, Nikolaidis kaže:

– U trenutku kada Crna Gora pokušava da iskorijeni korona virus, spasi privredu i pod sloganom „korona fri destinacija“ organizuje turističku sezonu, iz Beograda je lansirana akcija koja minira napore epidemiologa, a od Crne Gore, umjesto sigurne, stvara turističku destinaciju visokih političkih i etničkih napetosti. Ideja je prosta: sezona i pokušaj spasavanja crnogorske ekonomije će ili propasti zbog širenja virusa u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, što bi nužno izazvalo novi lokdaun, ili zbog automobilskih i pješačkih litija, „spontanih nemira“ i sukoba aktivista Fronta sa policijom, atmosfere političke i bezbjednosne nestabilnosti, ukratko. Iz Vučićeve perspektive, to je vin-vin situacija“, smatra Nikolaidis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari