Nedeljkov: Bojkot izbora u Srbiji dosad išao naruku desničarima 1

Bojkot izbora u našoj istoriji doprineo je daleko većoj moći, te značajnom prostoru u parlamentu radikalnim desničarima, istakao je Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost.

Odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk strani Danasa, Nedeljkov je naglasio da je pitanje bojkota izbora političko pitanje i da bi se njegov stav mogao tumačiti kao svrstavanje na neku političku stranu.

Ipak, podsetio je na neke od posledica ovakve prakse u istoriji – „donošenje i sprovođenje najpogubnijih zakona po slobodu govora, pisanja i mišljenja – zakon o informisanju, zakon o univerzitetu krajem devedesetih“.

Eventualne vanredne parlamentarne izbore o kojima se ovih dana spekuliše vidi kao izgovor političara da sistem prilagođavaju svojim interesima.

Ukoliko se ne primeni ništa od preporuka domaćih i međunarodnih posmatrača za unapređenje izbornih uslova, poručio je, ne očekuje kvalitetniji izborni proces u poređenju sa, recimo, beogradskim izborima.

„Primera radi za beogradske izbore, zabeležili smo nepravilnosti ispred sedam odsto biračkih mesta, a paralelna evidencija je vođena na gotovo 40 biračkih mesta. Što se tiče drugih nepravilnosti na samom izbornom mestu, bilo je nepravilnosti na osam odsto biračkih mesta. Ali podvlačim da na tih osam odsto biračkih mesta zabeleženi su pojedinačni slučajevi nepoštovanja svih procedura (do pet po biračkom mestu), a ne sistematski u odnosu na sve birače i tokom celog dana“, naveo je Nedeljkov.

Izborni sistem je, veruje, moguće promeniti, ali smatra da je za ravnopravan i slobodan izborni proces važnije sprovođenje zakona.

„Svega 18 odsto građana zna kakav izborni sistem imamo, što znači, koji god budemo imali, veoma će biti važno da građani znaju kako se biraju njihovi narodni predstavnici, šta su im zadaci, odnosno kakva im je uloga u demokratskom sistemu“, dodao je Nedeljkov.

Pitanje izbornog procesa, kako je rekao, važnije je od izbornog sistema.

„Da napravim paralelu između fudbalske utakmice i izborne – složićete se da je sasvim svejedno da li na terenu ima 10 ili 13 igrača u jednom timu, sve dokle jedan tim igra vezanim nogama i rukama, a drugi se koristi i bejzbol palicama“, objasnio je Nedeljkov.

A izborne manipulacije, dodao je, sprečavaju se doslednom primenom propisa, bez obzira na koga se odnose, za šta je neophodan pritisak javnosti, jer, „dokle god je pritisak političkih elita na institucije veći od pritiska građana, prostor za njihovo delovanje je značajno smanjeno“.

Učešće lokalnih, pokrajinskih i nacionalnih javnih funkcionera u predizbornoj kampanji, nada se, biće zabranjeno pre sledećih redovnih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji.

Odgovarajući na jedno od pitanja, istakao je da broj preminulih i trajno iseljenih u biračkom spisku nije moguće dati, budući da ne postoji nezavisna kontrola biračkog spiska.

„Nezavisna kontrola, odnosno revizija, bi dala vrlo jasnu dijagnozu stanja „bolesnika“, a samim tim i terapija i vreme lečenja poznatija. Do tada, nastavlja se sa produbljivanjem nepoverenja u birački spisak i dovodi u pitanje spremnost države da se na odgovoran način suočava sa legitimnim sumnjama svojih građana“, istakao je.

Brza i laka rešenja nerealna

Govorivši o aktuelnim protestima „1 od 5 miliona“ Nedeljkov je ukazao da ne postoji „samo jedan“ oblik građanske neposlušnosti koji bi doveo do konkretnih rezultata. „Za početak, spremnost na dugotrajnu i upornu borbu je preduslov. Očekivati brza ili laka rešenja je nerealno“, poručio je Nedeljkov.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1078645632320802/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari