Nedeljkov: Neravnopravnost kandidata 1Foto: CRTA

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov izjavio je danas FoNetu da su dosadašnji tok kampanje obeležili neravnopravnost kandidata u medijima, funkcionerska kampanja, kao i nedostatak ili slab kapacitet nezavisnih kontrolnih tela, koje imaju obavezu da štite javni interes.

Dosadašnja kampanja, rekao je Nedeljov uoči izbora u nedelju 2. aprila, pokazala je da su, u suštini, poštovani zakoni zemlje u izbornom procesu, ali da imamo neravnopravnost pre svega u medijskom aspektu i neravnopravnost u korišćenju javnog prostora funkcionera.

Imamo kandidata koji je u isto vreme predsednik Vlade i koji nastupa kao predsednički kandidat i javnosti je teško razlučiti u kojoj situaciji premijer nastupa kao premijer, a u kojoj kao kandidat za predsednika, rekao je Nedeljkov.

Po praćenju medija koje je CRTA sprovela, prednost ima kandidat Srpske napredne stranke i koalicija koja ga je podržala, sa ubedljivo najviše pojavljivanja, ne samo po intenzitetu, već i po tonu kojim se predstavlja, predočio je Nedeljkov.

Ogromna većina njegovih nastupa je karakterisana pozitivnim tonom, dok su drugi kandidati, i kada se pojavljuju, prikazani u neutralnom tonu ili češće u negativnom tonu, dodao je on.

Nedeljkov je ocenio i da izbornu kampanju karakteriše nedostatak ili slab kapacitet nezavisnih kontrolnih tela koje imaju obavezu da štite javni interes, poput Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Agencije za borbu protiv korupcije.

Prema njegovim rečima, REM je odlučio da neće po službenoj dužnosti da prati na koji način se elektronski mediji ponašaju u izbornoj trci, već postupa po prijavama građana.

To je motivisalo CRTA posmatračku misiju „Građanin na straži“ da napravi poseban onlajn nalog, koji bi olakšao građanima da podnose prijave REM, napomenuo je Nedeljkov.

Nedeljkov ukazuje da Agencija za borbu protiv korupcije ove godine ima „svega 49 posmatrača“, umesto 130 u odnosu na prošlu godinu.

Činjenica da imamo ozbiljno manju prisutnost Agencije u situaciji kada imamo intenzivnu funkcionersku kampanju nekih kandidata, dovešće do manjeg intenziteta praćenja tog fenomena i manje argumenata za kasniju izmenu izbornih pravila kako bi se takve situacije sprečile, dodao je Nedeljkov.

Nedeljkov upozorava da je glasanje na Kosovu veliki problem ne smo za posmatrače poput CRTA, već i za sve učesnike u izbornoj kampanji, jer se do nedelje, na izborni dan, u 19 sati neće znati gde će se brojati glasovi.

U pitanju je 90 biračkih mesta na 16 lokacija na Kosovu i Metohiji. Ono što znamo je da će, ako izlaznost bude ista kao prošle godine, glasati 55.000 ljudi, rekao je Nedeljkov koji ističe da se uzorak CRTA od 450 biračkih mesta ne odnosi na glasove na Kosovu, već samo na Vojvodinu i centralnu Srbiju.

Svaki glas je važan, na prošlim izborima smo imali situaciju da je jednoj listi nedostajao bukvalno jedan glas da bi prešli cenzus, tako da je 55.000 glasova svakako značajno, rekao je Nedeljkov.

Nećemo imati posmatrača ni u Raškoj, niti u Vranju, jer ne znamo da li će tamo biti brojanje glasova ili ne, a potrebno je da imamo posmatrače na Kosovu da bismo imali u ta dva grada. Nemamo kapacitete da kao posmatračka misija ispratimo na kvalitetan način, niti sa sigurnošću izađemo u javnost i kažemo kakva je slika, rekao je Nedeljkov.

Pozivamo međunarodne organizacije koje na Kosovu pomažu organizovanje izbora da imaju posmtrače, a apelujemo i na kandidate da imaju svoje kontrolore u biračkim odborima, dodao je Nedeljkov.

Nedeljkov je rekao da CRTA posmatra ceo izborni proces kako bi na kraju moglo da se kaže da li rezultati koje je objavila Repulička izborna komisija (RIK) zaista predstavljaju volju birača.

Predizborni proces posmatramo kroz dugoročne posmatrače koji se fokusiraju na segmente kampanje koji su merilo da li imamo ravnopravne izbore, da li je pristup svim medijima podjednak za sve kandidate, na koji način mediji izveštavaju o kampanjama kandidata, objasnio je Nedeljkov.

Prema njegovim rečima, prati se funkcionerska kampanja, odnosno izveštava se javnost o svim zloupotrebama javnih resursa u kampanji, kao i rad RIK.

Pratimo incidente i ono o čemu se mnogo priča u Srbiji, a malo je dokaza za to, rekao je on i naveo da se radi o pričama o kupovina glasova, pritiscima za stavljanje imena ljudi na liste za sigurne glasove.

Mislimo da je veoma važno da RIK nastavi sa poštovanjem zakona i da se u dobroj veri organizuju izbori, da se politički akteri uzdrže od negativne kampanje i govora mržnje, poručio je Nedeljkov.

Apelujemo na građane da iskoriste svoje biračko pravo i da budu sigurni da niko ne može da kontroliše kako glasaju, da glasaju slobodno, jer izbori su tajni i njihov glas je njihovo pravo. Samo oni moraju i mogu da znaju za koga su glasali, zaključio je Nedeljkov. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari