Nedeljkov o napadima liderke Zavetnika: Zabrinjava zloupotreba javnog dobra 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Podela na izdajnike i strane plaćenike i onih koji to nisu uobičajna je tema programa TV Pink.

Pre svega, u odnosu na to kako se ko od javnih ličnosti postavio u odnosu na aktuelni režim Aleksandra Vućića.

Tako je bilo i juče ujutru, kada se nevladina organizacija Crta našla ponovo na udaru nacionalističkih i desničarskih predstavnika, koji u izbegavanju kritike vlasti zapravo nalaze pristup i načine za vidljivost na ovoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Tema razgovora bila je cenzura na društvenim mrežama, a jedna od gostiju u emisiji Novo jutro bila je i liderka Zavetnika Milica Đurđević.

Ona je kao uvod u napad organizacije Crta navela da je većina društvenih mreža deo globalističke informativne mreže koja nastoji da cenzuriše suverenistički kurs, o čemu svedoči najnovija cenzura bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Multinacionalne kompanije, prema njenim rečima, kontrolišu protok informacija i vladaju svetom.

„Prošle godine je ta fakt čeking platforma ovde plasirana i dešava se da je organizacija Crta dobila prava da bude na neki način posrednik i predstavnik onih koji tobože žele da se bore protiv lažnih vesti. Međutim, mi kad pogledamo ko finansira Crtu, organizaciju koja je dobila prava da bude ovde bog i batina po društvenim mrežama, ja kad govorim o tome, crtam sebi metu, ja sam svesna da sutra mogu postati meta njihovih napada i njihove cenzure. Ko finansira Crtu? Fondacije Rokfeler, fondacije američke države, švedske države, holandske, a nećete verovati čak i države u regionu“, rekla je između ostalog Milica Đurđević.

Osvrt Milice Đurđević odnosio se zapravo na portal Istinomer, koji je deo Crte.

– Imam utisak da je i o sastavu gostiju na Pinku i o tome šta su rekli sve već bezbroj puta rečeno i da ne vredi trošiti reči na tu prazninu koja zveči. Podaci o tome šta sve Crta radi i ko je finansira dostupni su na sajtu naše organizacije, a svaki korisnik Fejsbuka ima priliku da vidi i na koji način Istinomer „cenzuriše“ kap u moru lažnih vesti i dezinformacija koje se šire tom društvenom mrežom – ocenjuje za Danas Raša Nedeljković, programski direktor Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost.

Kako dodaje, radi se o tome da se, jednostavno, obeleže objave koje su činjenično proverene, a one i dalje ostaju „necenzurisane“, tj. dostupne svima koji žele da ih vide.

– Nisam zabrinut kao programski direktor Crte zbog napada sa Pinka koliko sam zabrinut zbog načina na koji se već decenijama zloupotrebljava javno dobro kao što je nacionalna frekvencija – za beskonačno širenje paranoje od stranih plaćenika i domaćih izdajnika, za najjeftiniju propagandu koja građane gura u mrak neznanja i sujeverja, što je posebno opasno u dramatičnim okolnostima u kojima se nalazimo. Većina Fejsbuk objava koje Istinomer demaskira odnose se na dezinformacije i teorije zavere u vezi s „lažnom“ pandemijom, „štetnošću“ maski i vakcina i „zaprašivanju toksinima“ i sl. Zašto je ekipi sa Pinka u interesu da se ne diraju takvi narativi? – zaključuje Raša Nedeljkov za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari