Nedeljkov: Očekivati da će Martinović da vodi računa o Kodeksu - više nego naivno 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda (arhiva)

Za nas u Crti odbacivanje svih prijava za kršenje Kodeksa nije iznenađenje. Ovaj saziv parlamenta, svakog dana, pokazuje da nema problem sa raspirivanjem govora mržnje, niti da mu je stalo da debatu uredi po demokratskim principima – komentariše za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, to što je Administrativni odbor Skupštine Srbije odbacio sve prijave za kršenje kodeksa koje je ova organizacija podnela.

Administrativni odbor je zaključio da izjave poslanika Marka Atlagića, u kojima kosovske Albance naziva „Šiptarima“, nisu kršenje skupštinskog kodeksa, kao što je odbacio i prijavu protiv poslanika Nebojše Bakareca, koji je, nakon objavljivanja vesti o susretu Dragana Đilasa i bivšeg šefa BIA Saše Vukadinovića u Trstu, izgovori sledeće: „Zamislite da se bivši šef FSB-a, sastaje sa Navaljnim. Znate kako se to rešava u Rusiji, pa, to se rešava u Rusiji tako što te više nema, jer to se ne radi.“

Prema rečima Raše Nedeljkov, od trenutka kada je predložen Kodeks ponašanja narodnih poslanika, Crta je ukazivala na propuste predloga, uz strah da će usvojeni Kodeks biti još jedan u nizu poteza koji treba isključivo da zadovolje „zahteve“ međunarodnih partnera.

– Na sednici Administrativnog odbora nastavljen je strašan narativ iz plenuma – čuli smo kako predsednik odbora Martinović, ne znajući da je mikrofon uključen, naziva članove Crte „dušmanima“ koji podnose prijave. Poslanici su zatim javno, jedan za drugim, ponavljali kako su prijave zlonamerne i deo nekakve „organizovane hajke na poslanike“. Dodatno brine i njihova konstatacija da nije dobro što svaki građanin ima pravo da podnese prijavu za kršenje Kodeksa. Neki poslanici su predlagali i da se nađe način kažnjavanja građana koji podnose prijave, jer smatraju da iza toga stoji namera da se poslanici politički diskredituju. Takav predlog je još jedna potvrda namere da ovaj mehanizam ne zaživi. Očekivati da će poslanik Martinović, koji se služi govorom mržnje za obračun sa neistomišljenicima, voditi računa o sprovođenju Kodeksa je više nego naivno – zaključuje Nedeljkov.

Podsetimo, predsednik Odbora, Aleksandar Martinović, koji bi po Kodeksu trebalo sam sebe da kazni, na sednici je rekao da je njegov poziv za „udaranje po vreći dok se ne pocepa“, u kontekstu koji se odnosio na političke neistomišljenike, samo metafora, kao da ni tu nema osnove za kršenje Kodeksa. Prijava je odbačena i u slučaju poslanika Vladimira Orlića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari